Múlt héten feliratkoztam egy amerikai gasztrooldalra, gyakran teszem, mert szeretem a változatosságot. Legtöbbször hónapokig nem küldenek olyan receptet, amit azonnal ki kell próbálnom, most azonban már a második körben befutott ez a csodasüti, amelynek három rétegéből kettő helyet cserél a sütés közben. Első olvasatra elég macerásnak tűnik az elkészítése, de ha minden alapanyagot előre, kimérve kikészítünk és figyelmesen követjük a fázisokat, akkor sikeresek leszünk.
Mi a rétegcsere titka?
A csokis sütiréteg és a vaníliás flan sütés közben úgy vált helyet, hogy egyáltalán nem keverednek össze. Hogy lehet ez? Az amerikai gasztrooldal tudományos szerkesztője úgy magyarázta ezt el, hogy a sütőpor és a savas író – az én esetemben a joghurt – találkozásakor gáz képződik, mely a sütirétegnek alacsonyabb sűrűséget ad, mint a flannak. Ekkor a könnyebb sütiréteg felülemelkedik a nehezebb flan pedig lesüllyed. A vízfürdő a másik sarkalatos pont. Mivel a kuglófformát félig vízfürdőbe helyezzük sütés közben, csak az efölötti részben lesz melegebb, alul a víz forráspontja marad. Ahogy a csokis tésztaréteg lassan felmelegszik az őt körbevevő forróvíztől, térfogata megnövekszik, a keletkezett gáz pedig a felszínre nyomja. A kuglófforma tetején lévő flanban lévő tojások gyorsan elérik a kellő hőfokot, megfőnek, szilárd halmazállapotúvá válnak, tehát ilyenformán már nem tudnak keveredni a csokis tésztával. Könnyen helyet változtatnak, miután fent a süti tésztája is megszilárdul.
Magyar háziasszonyok is elkészíthetik!
Ugyan az eredeti receptben van pár, számunkra nehezebben beszerezhető alapanyag, mint az író és a sűrített tej, nem kell tőle megriadni, jöhet a találékonyság és a helyettesítés: író helyett görög joghurt, sűrített tej helyett tej, cukor, és plusz egy tojás került részemről a sütibe. Sőt, az alaptészta bekeverésénél még bejött egy gikszer. Egyik gyermekem elhívott házifeladatozni a szobájába, így amikor visszakeveredtem a fakanál mellé, a csokoládé kimaradt a tésztából. Teljesen elkámpicsorodtam, hogy enélkül raktam sütőbe, a kakaótól azonban szép színe lett a tésztának, és a csodás helycserés támadás is megtörtént. Legközelebb azért csokival is nekifutok, ízben biztosan sokat dob rajta. A karamellát az amerikai asszonyok boltban vásárolják, felolvasztják, úgy locsolják a sütik tetejére. Én inkább házilag készítettem, vajjal, ahogy kell.
Tudtad?
A flan töténete egészen az ókori Rómába nyúlik vissza, igaz, akkor még nem teljesen a mai formájában tálalták. Valójában egy gőzfürdőben sütött krém, mely tojásból és valamilyen folyadékból készül. Ez alapján megkülönböztetünk édes (tojás, cukor, tej, tejszín) és savanyú vagy pikáns flant (tojás, alaplé vagy pürésített zöldség). A legismertebb flanfélék: Franciaországban a Creme au caramel, az Egyesült Királyságban pedig az English Custard Flan. Ugyanakkor Portugáliában, Spanyolországban, Latin-Amerikában és Mexikóban szinte minden nap fogyasztják ezt a csodás desszertet.
Jövő héten egy spanyol paradicsomos csirkét hozok, addig legyetek kémikusok a konyhában, varázsoljátok el a családot ezzel a csodasütivel!
Gréti