A szívemet jó pár éve rabul ejtették az ázsiai levesek, többek között a ramen is, mert bárhol ettem is, szinte mindig szofisztikált, egyszerű, de átgondolt ízek fogadtak minden kanálban. Még ha az alábbi receptben a shiitake gomba helyett az itthon elterjedt gombákat használjuk is, a gyömbér és a szójaszósz szinte minden magyar kamra polcán megtalálható már, így érdemes kipróbálni őket egy levesben is. A szójaszósz remek sópótló, közben pedig saját ízt is ad a levesünknek, a gyömbér pedig szintén remek, sajátos ízt hoz be a képbe, ráadásul számos pozitív élettani hatása van. Lényeg a lényeg, elkészíthetjük saját szájízünk szerint, kísérletezzen mindenki bátran!
Az alábbi recept ázsiai irányt követ, amelyhez az inspirációt Heston Blumenthal séf, és Marion Grasby, thai-ausztrál szakács adták. Mindkettejük nagyban inspirál a konyhai létezésével, ezért kicsit kombináltam kettejük receptjét.
Hozzávalók a hadművelethez:
- 2 kg csirkeszárny (egyenletes darabokra vágva)
- 1 csirkefarhát (csont miatt remek!)
- 2 répa (lendületesen, egyenletesen feldarabolva)
- 6 db szárított shiitake gomba (avagy kedvünk szerinti gomba is megteszi)
- 6 szál újhagyma (3-4 centis darabokra vágva)
- 1 póréhagyma (lazán felvágva szintén pár centis darabokra)
- 1 fej fokhagyma (félbevágva)
- 5 cm gyömbér (nem kell megpucolni, abban is van aroma, csak szeleteljük fel)
- körülbelül 60 ml szójaszósz (ízlés szerint akár lehet több is – kezdjük kevesebbel)
- 2x20 centi kombu (japán szárított algaféle) – opcionális, de remekül áll neki
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A szárnyakat, farhátat és a répákat süssük 45-60 percig (míg aranybarnák nem lesznek).
A tepsit helyezzük a tűzhelyre magas lángra (vagy főzőlapon értelemszerűen magas fokozatra). Ha a kisült szaft bubizni kezd, öntsünk hozzá fél liter vizet, kaparjuk fel az összes letapadt, karamellizálódott finomságot (isteni ízt ad a levesünknek), majd öntsük az egészet egy nagy lábasba (csirkéstül, répástul, felkapart szutymákostúl)
A lábast helyezzük nagy lángra, majd adjuk hozzá a kombut, a gombát, az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a szójaszószt. Ezt követően öntsük fel 2,5-3 liter vízzel. Forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük közel három órán át. Ellenőrizzük és habozzuk le, ha megkívánja. Kóstoljuk meg közben, ha elbír több vizet, öntsünk hozzá bátran.
Vegyük ki a gombát (ezt még megesszük), a csirkéről a húst leszedhetjük, a többi maradékot kidobjuk. A levet szűrjük le, majd ízlés szerint ízesítsük sóval vagy szójaszósszal. Ha igazán tiszta levesre vágyunk, egy darabka papírtörlőkendőt helyezzünk a leves tetejére egy pillanatra. Ez finoman magába szívja a tetején felgyülemlő zsírt.
Ha kedvet kapunk az ázsiai vonalhoz, tálalhatjuk a kedvenc ázsiai levesbe való tésztánkkal, a megmaradt csirkehússal (süssük le kicsit, jó textúrát ad!) vagy akár sült császárral, lágytojással (6 perc, 30 másodperc nálam a befutó), díszítésként vékonyra szelt újhagymával.
Ha inkább maradnánk egy hagyományosabb körítésnél, akkor gombát (ha nem shiitakét használtunk) kicsit lepiríthatjuk, akár a csirkével együtt is. Kedvünktől függően mehet hozzá kis kockára vágott, külön roppanósra főtt, akár lepirított zeller és répa is, illetve a kedvenc levestésztánk.
Azért is szeretem ezt a levest, mert a sült hús miatt csodás barnás színt kapunk a végére, a csodás, tiszta leves látványa pedig gyógyír minden rossz érzésre.
A leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a különleges konyhai megoldások is érdekelhetnek: