Húsleves sült csirkeszárnyból – Az étel, mely új dimenziókat nyit a főzésben

Egy gőzölgő húslevesnél aligha van megnyugtatóbb látvány, télen-nyáron jól esik, borúra derűt hoz. Szeretjük a hagyományos verziókat is, viszont az alábbi leves zamata és illata még álmából is képes felrázni az embert. A sült csirkeszárny csodás alapízt ad a levesnek, amit aztán az aromás fűszerek és zöldségek, valamint az ázsiai hozzávalók tesznek olyan finommá, hogy literszámra szürcsölnénk napestig.

A szívemet jó pár éve rabul ejtették az ázsiai levesek, többek között a ramen is, mert bárhol ettem is, szinte mindig szofisztikált, egyszerű, de átgondolt ízek fogadtak minden kanálban. Még ha az alábbi receptben a shiitake gomba helyett az itthon elterjedt gombákat használjuk is, a gyömbér és a szójaszósz szinte minden magyar kamra polcán megtalálható már, így érdemes kipróbálni őket egy levesben is. A szójaszósz remek sópótló, közben pedig saját ízt is ad a levesünknek, a gyömbér pedig szintén remek, sajátos ízt hoz be a képbe, ráadásul számos pozitív élettani hatása van. Lényeg a lényeg, elkészíthetjük saját szájízünk szerint, kísérletezzen mindenki bátran!

A sültcsirkeszárny-leves receptjét itt találod! (fotó: Réthly Dávid)

Az alábbi recept ázsiai irányt követ, amelyhez az inspirációt Heston Blumenthal séf, és Marion Grasby, thai-ausztrál szakács adták. Mindkettejük nagyban inspirál a konyhai létezésével, ezért kicsit kombináltam kettejük receptjét.

Hozzávalók a hadművelethez:

  • 2 kg csirkeszárny (egyenletes darabokra vágva)
  • 1 csirkefarhát (csont miatt remek!)
  • 2 répa (lendületesen, egyenletesen feldarabolva)
  • 6 db szárított shiitake gomba (avagy kedvünk szerinti gomba is megteszi)
  • 6 szál újhagyma (3-4 centis darabokra vágva)
  • 1 póréhagyma (lazán felvágva szintén pár centis darabokra)
  • 1 fej fokhagyma (félbevágva)
  • 5 cm gyömbér (nem kell megpucolni, abban is van aroma, csak szeleteljük fel)
  • körülbelül 60 ml szójaszósz (ízlés szerint akár lehet több is – kezdjük kevesebbel)
  • 2x20 centi kombu (japán szárított algaféle) – opcionális, de remekül áll neki
A sültcsirkeszárny-leves receptjét itt találod! (fotó: Réthly Dávid)

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A szárnyakat, farhátat és a répákat süssük 45-60 percig (míg aranybarnák nem lesznek).

A tepsit helyezzük a tűzhelyre magas lángra (vagy főzőlapon értelemszerűen magas fokozatra). Ha a kisült szaft bubizni kezd, öntsünk hozzá fél liter vizet, kaparjuk fel az összes letapadt, karamellizálódott finomságot (isteni ízt ad a levesünknek), majd öntsük az egészet egy nagy lábasba (csirkéstül, répástul, felkapart szutymákostúl)

A lábast helyezzük nagy lángra, majd adjuk hozzá a kombut, a gombát, az újhagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a szójaszószt. Ezt követően öntsük fel 2,5-3 liter vízzel. Forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük közel három órán át. Ellenőrizzük és habozzuk le, ha megkívánja. Kóstoljuk meg közben, ha elbír több vizet, öntsünk hozzá bátran.

A sültcsirkeszárny-leves receptjét itt találod! (fotó: Réthly Dávid)

Vegyük ki a gombát (ezt még megesszük), a csirkéről a húst leszedhetjük, a többi maradékot kidobjuk. A levet szűrjük le, majd ízlés szerint ízesítsük sóval vagy szójaszósszal. Ha igazán tiszta levesre vágyunk, egy darabka papírtörlőkendőt helyezzünk a leves tetejére egy pillanatra. Ez finoman magába szívja a tetején felgyülemlő zsírt.

Ha kedvet kapunk az ázsiai vonalhoz, tálalhatjuk a kedvenc ázsiai levesbe való tésztánkkal, a megmaradt csirkehússal (süssük le kicsit, jó textúrát ad!) vagy akár sült császárral, lágytojással (6 perc, 30 másodperc nálam a befutó), díszítésként vékonyra szelt újhagymával.

Ha inkább maradnánk egy hagyományosabb körítésnél, akkor gombát (ha nem shiitakét használtunk) kicsit lepiríthatjuk, akár a csirkével együtt is. Kedvünktől függően mehet hozzá kis kockára vágott, külön roppanósra főtt, akár lepirított zeller és répa is, illetve a kedvenc levestésztánk.

A sültcsirkeszárny-leves receptjét itt találod! (fotó: Réthly Dávid)

Azért is szeretem ezt a levest, mert a sült hús miatt csodás barnás színt kapunk a végére, a csodás, tiszta leves látványa pedig gyógyír minden rossz érzésre.

A leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a különleges konyhai megoldások is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...