Csirkék helyett a tücsköké a jövő - Négy tévhit a bogarakról

Bogarakat enni senki sem szeretne, de lehet, néhány évtizeden belül rá leszünk kényszerülve... 

Manapság egy olyan világban élünk, amely rengeteg kihívással néz szembe. A nem megújuló energiaforrások pótlása, a klímaváltozás lelassítása, a környezetvédelem és sok más probléma, amire kutatók tucatjai keresik a válaszokat. Vajon a táplálkozásunkat is érintik ezek a kihívások, és ha igen, mit tegyünk? Erre, és az ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ Európa legnagyobb jövőfesztiválján, a Brain Bar Budapesten, aminek az egyik fő témája a „Future of Food”, azaz az étel jövője volt.

A jövő étkezése kapcsán gyakran merül fel a bogárevés. Mivel az európai kultúrában élünk, ezért undorodva gondolunk a rovarokra, néhány kelet-ázsiai, vagy afrikai országban viszont a bogarak is részei az étkezési szokásoknak. A thai piacokon például lehet kapni sült szöcskét, vagy bambuszférget, amik igazi csemegének számítanak.

Sült rovarok egy thai piacon

Bogarat enni senki sem szeretne. A legtöbbször hallott vélemény a rovarokról, hogy koszosak. Ráadásul, ha proteinforrásra van szükségünk, akkor ott van nekünk a tej, a tojás vagy a fehérjében gazdag húsok. Megan Miller, a Bitty Foods alapítója és vezérigazgatója négy tévhitet oszlatott el a bogarakról, és azok fogyasztásáról.

1. A bogárevés durva beavatkozás lenne az étkezési szokásainkba

Negyven éve még a sushi sem volt része az európai gasztronómiának, manapság viszont úton útfélen sushizókba és japán étterembe futhatunk. A trendek tehát változhatnak. Ne lepődjünk meg, ha hamarosan bogarakat szolgálnak fel kedvenc éttermünkben.

2. Van egy csomó más ételünk, ezért nincs szükségünk arra, hogy rovarokat fogyasszunk

Egyelőre így van, de kitudja meddig. Valószínűleg mi nem leszünk még rászorulva arra, hogy bogarakat fogyasszunk. Az ENSZ adatai szerint a világon jelenleg 20 millió embert fenyeget éhhalál. Nekik segítség lehet, ha a rovarokat az étrendjükbe iktatják, olajként vagy lisztként. A tücsöklisztben például kétszer annyi fehérje van, mint a marhahúsban és 1,5-szer több vasat tartalmaz mint a spenót.

3. A hús a legjobb fehérjeforrás

Rengeteg fehérje van a halban, a csirkehúsban és a nyúlhúsban is. Tényleg pótolható ez néhány apró tücsökkel? A válasz igen. Hamarosan szükség is lesz rá, mert az állattenyésztők képtelenek lesznek annyi állatot nevelni, hogy az abból származó hús elég legyen az egész emberiség számára. Ha a Föld lakossága eléri a 8-9 milliárdot, akkor képtelenség lesz fedezni a húsfogyasztást.

4. A bogarak undorítóak

A leggyakrabban emlegetett tévhit, hogy a bogarak nem higiénikusak, és fertőzéseket hordozhatnak. Ráadásul undorítóak is. Megan Miller szerint száz éve még a tücsökhöz hasonlóan az ízeltlábúak törzsébe tartozó homár vagy rák is egy undorító dolognak számított, nem is nagyon fogyasztották az emberek. A bogarakat is lehet ízlésesen tálalni, illetve úgy rejteni az ételbe, hogy senkit ne zavarjon. Lehet például muffint vagy pizzát is sütni tücsöklisztből. Manapság már a legjobb chefek is használják ételeikben a rovarokat. A bogarakat lehet fertőtleníteni, és egészséges körülmények között tenyészteni őket.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Összeettem tücsköt-bogarat

Nem tudom eldönteni, hogy mielőtt eljutottam Mexikóba, mi tartott tovább, az út megszervezése vagy a konyha előzetes tanulmányozása. Egy biztos: még így is ért meglepetés!

Dacota

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...