Manapság egy olyan világban élünk, amely rengeteg kihívással néz szembe. A nem megújuló energiaforrások pótlása, a klímaváltozás lelassítása, a környezetvédelem és sok más probléma, amire kutatók tucatjai keresik a válaszokat. Vajon a táplálkozásunkat is érintik ezek a kihívások, és ha igen, mit tegyünk? Erre, és az ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ Európa legnagyobb jövőfesztiválján, a Brain Bar Budapesten, aminek az egyik fő témája a „Future of Food”, azaz az étel jövője volt.
A jövő étkezése kapcsán gyakran merül fel a bogárevés. Mivel az európai kultúrában élünk, ezért undorodva gondolunk a rovarokra, néhány kelet-ázsiai, vagy afrikai országban viszont a bogarak is részei az étkezési szokásoknak. A thai piacokon például lehet kapni sült szöcskét, vagy bambuszférget, amik igazi csemegének számítanak.
Bogarat enni senki sem szeretne. A legtöbbször hallott vélemény a rovarokról, hogy koszosak. Ráadásul, ha proteinforrásra van szükségünk, akkor ott van nekünk a tej, a tojás vagy a fehérjében gazdag húsok. Megan Miller, a Bitty Foods alapítója és vezérigazgatója négy tévhitet oszlatott el a bogarakról, és azok fogyasztásáról.
1. A bogárevés durva beavatkozás lenne az étkezési szokásainkba
Negyven éve még a sushi sem volt része az európai gasztronómiának, manapság viszont úton útfélen sushizókba és japán étterembe futhatunk. A trendek tehát változhatnak. Ne lepődjünk meg, ha hamarosan bogarakat szolgálnak fel kedvenc éttermünkben.
2. Van egy csomó más ételünk, ezért nincs szükségünk arra, hogy rovarokat fogyasszunk
Egyelőre így van, de kitudja meddig. Valószínűleg mi nem leszünk még rászorulva arra, hogy bogarakat fogyasszunk. Az ENSZ adatai szerint a világon jelenleg 20 millió embert fenyeget éhhalál. Nekik segítség lehet, ha a rovarokat az étrendjükbe iktatják, olajként vagy lisztként. A tücsöklisztben például kétszer annyi fehérje van, mint a marhahúsban és 1,5-szer több vasat tartalmaz mint a spenót.
3. A hús a legjobb fehérjeforrás
Rengeteg fehérje van a halban, a csirkehúsban és a nyúlhúsban is. Tényleg pótolható ez néhány apró tücsökkel? A válasz igen. Hamarosan szükség is lesz rá, mert az állattenyésztők képtelenek lesznek annyi állatot nevelni, hogy az abból származó hús elég legyen az egész emberiség számára. Ha a Föld lakossága eléri a 8-9 milliárdot, akkor képtelenség lesz fedezni a húsfogyasztást.
4. A bogarak undorítóak
A leggyakrabban emlegetett tévhit, hogy a bogarak nem higiénikusak, és fertőzéseket hordozhatnak. Ráadásul undorítóak is. Megan Miller szerint száz éve még a tücsökhöz hasonlóan az ízeltlábúak törzsébe tartozó homár vagy rák is egy undorító dolognak számított, nem is nagyon fogyasztották az emberek. A bogarakat is lehet ízlésesen tálalni, illetve úgy rejteni az ételbe, hogy senkit ne zavarjon. Lehet például muffint vagy pizzát is sütni tücsöklisztből. Manapság már a legjobb chefek is használják ételeikben a rovarokat. A bogarakat lehet fertőtleníteni, és egészséges körülmények között tenyészteni őket.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Összeettem tücsköt-bogarat
Nem tudom eldönteni, hogy mielőtt eljutottam Mexikóba, mi tartott tovább, az út megszervezése vagy a konyha előzetes tanulmányozása. Egy biztos: még így is ért meglepetés!
Dacota17 sokkolóan bizarr fogás Japánból
Alábbi összeállításunkat csak erős idegzetűeknek ajánljuk, vagy azoknak, akik ma még nem ettek semmit!
Hering AndrásEzzel etetik a magyarokat a kórházakban - lehangoló valóság a...
Szorgos és vállalkozó kedvű fotósoknak - és egy igen hasznos Facebook-oldalnak hála - elénk tárulhat a nyers valóság a magyar kórházi kosztokról.
Brecz JuditValószínűleg most gyalázták meg a kávét! Te kipróbálnád az új...
A gasztronómiai iránt érdeklődő ember azt gondolná, már minden furcsaságot látott az életben, és nem érheti meglepetésként egy-egy fura ital vagy kaja. Tévedtem!
Fenes Gábriel