2022. december 19-én elhunyt Ali Ahmed Aslam, pakisztáni származású skóciai séf, akit a csirke tikka masala atyjának tekintenek. A 77 éves séf halálhírét a glasgow-i Shish Mahal étterem jelentette be.
Ali Ahmed Aslam 1945-ben született Pakisztánban, majd fiatalkorában Glasgow-ba költözött családjával, ahol 1964-ben nyitotta meg éttermét, a korábban említett Shish Mahalt. A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint boldog házasságban élt és öt gyermeke volt.
Az AFP hírügynökségnek adott korábbi interjújában a pakisztáni származású séf kifejtette, hogy a csirke tikka masala-t az 1970-es években készítette el legelőször, amikor is egy vendége túlságosan száraznak találta az ételét. Ali Ahmed Aslam megoldásként egy tejszínes paradicsomszószt készített, amitől hihetetlen szaftossá vált a tikka masala fogás.
„A csirke sokkal ízletesebb lett a pikáns szafttól, így a későbbiekben már joghurttal, tejszínnel, és fűszerekkel készítettük az ételt. Az ízesítéssel vendégeinknek akartunk kedveskedni, ugyanis legtöbbjük nem szereti a csípős curryt, ezért joghurtot és tejszínt használtunk a receptben”
– idézi a The Guardian cikke Ali Ahmed Aslam séfet.
Az évek során aztán a csirke tikka masala a britek egyik kedvenc étele lett. Sőt, 2009-ben még egy kampány is indult azért, hogy a fűszeres fogás védett státuszt kapjon az Európai Unióban. Bár a kezdeményezés végül nem járt sikerrel, a csirke tikka masala ettől függetlenül is szerves részévé vált a világ gasztronómiájának.