77 éves korában elhunyt az egyik legnépszerűbb indiai fogás megálmodója

A világhírű ételt egy elégedetlen vendég miatt alkotta meg a legendás pakisztáni származású skóciai séf.

2022. december 19-én elhunyt Ali Ahmed Aslam, pakisztáni származású skóciai séf, akit a csirke tikka masala atyjának tekintenek. A 77 éves séf halálhírét a glasgow-i Shish Mahal étterem jelentette be.

A csirke tikka masala ízvilágát a nyugati ízléshez igazították

Ali Ahmed Aslam 1945-ben született Pakisztánban, majd fiatalkorában Glasgow-ba költözött családjával, ahol 1964-ben nyitotta meg éttermét, a korábban említett Shish Mahalt. A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint boldog házasságban élt és öt gyermeke volt.

Az AFP hírügynökségnek adott korábbi interjújában a pakisztáni származású séf kifejtette, hogy a csirke tikka masala-t az 1970-es években készítette el legelőször, amikor is egy vendége túlságosan száraznak találta az ételét. Ali Ahmed Aslam megoldásként egy tejszínes paradicsomszószt készített, amitől hihetetlen szaftossá vált a tikka masala fogás.

„A csirke sokkal ízletesebb lett a pikáns szafttól, így a későbbiekben már joghurttal, tejszínnel, és fűszerekkel készítettük az ételt. Az ízesítéssel vendégeinknek akartunk kedveskedni, ugyanis legtöbbjük nem szereti a csípős curryt, ezért joghurtot és tejszínt használtunk a receptben”

– idézi a The Guardian cikke Ali Ahmed Aslam séfet.

Az évek során aztán a csirke tikka masala a britek egyik kedvenc étele lett. Sőt, 2009-ben még egy kampány is indult azért, hogy a fűszeres fogás védett státuszt kapjon az Európai Unióban. Bár a kezdeményezés végül nem járt sikerrel, a csirke tikka masala ettől függetlenül is szerves részévé vált a világ gasztronómiájának.

Omlós csirke tikka masala

Isteni finom, szuper omlós csirke tikka masala receptet hoztunk Nektek, amit mindenképpen ki kell próbálnotok, ha annyira szeretitek az indiai konyhát, mint mi! A legjobb, ha házi naan kenyeret ...

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...