Újra kirobbant a vita arról, hogy meg kell-e mosni a nyers csirkét

Rengeteg (magyar) ember számára még mindig sokkoló, hogy vannak, akik nem mossák meg a nyers csirkét felhasználás előtt, azok viszont, akik rendszeresen olvasgatnak gasztrohíreket, biztosan belefutottak már a témába. Most ismét összevesztek a neten a kommentelők a csirkemosáson.

Parázs vitát robbantott ki egy nő egy netes kommentszekcióban, amikor is feltette a cseppet sem ártatlan, időről időre nagy port kavaró kérdést: meg kell-e mosni a nyers csirkét felhasználás előtt vagy nem?

A fel-felbukkanó vitatéma – Mossuk vagy ne mossuk a csirkét főzés előtt?

...itt nálunk, az Egyesült Királyságban köztudott, hogy a nyers hús megmosása felesleges, mert csak szétviszi a kórokozókat a mosogató felületén és környékén, a hőkezelés pedig mosás nélkül is elpusztítaná a bacikat

– írta a nő a Facebook egyik főzős csoportjában, bejegyzése után pedig beindult a véleménycunami.

Sokan hasonlóképpen vélekedtek a kommentelők közül, mondván, sose mosták meg elkészítés előtt a nyers húst, mégis egészségesek.

Mások szerint "amerikai szokás" megmosni a csirkét, de egy amerikai kommentelő ezt a véleményt is megcáfolta. Néhány brit szakács viszont bevallotta, hogy ő bizony alaposan leöblíti a húst.

Klasszikus tárkonyos csirkeraguleves

A klasszikus tárkonyos csirkeraguleves titkát az eresztéke adja (így nevezik az erdélyi gasztronómiában a levesekhez, főzelékekhez sűrítés céljából adott alapanyagokat), mely ...

Akadtak olyanok is, akik saját bevallásuk szerint csak egy papírtörlővel paskolják meg a húst, mielőtt hőkezelnék, megint mások pedig simán sütőbe tolják úgy, ahogy van, nyersen.

A legérdekesebb tanács talán az volt, hogy ha már mossuk, citromlével illetve ecettel mossuk át a nyers csirkét, mielőtt elkészítenénk – állítólag ez a Karib-térségben bevett módszer.

Amiben többen megegyeztek, az az, hogy alaposan kezet kell mosni, miután megfogtuk a csirkét, és mindent fertőtleníteni kell, amihez a nyers hús esetleg hozzáért.

A hivatalos álláspont

Akár hisszük, akár nem, a legtöbb szakértő szerint valóban felesleges a nyers csirke megmosása, mert ez a teljesen szükségtelen és helytelen gyakorlat nagyban felelős a kórokozók elterjedéséért otthonunkban.

És ti megmossátok?

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztroérdekesség:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...