Parázs vitát robbantott ki egy nő egy netes kommentszekcióban, amikor is feltette a cseppet sem ártatlan, időről időre nagy port kavaró kérdést: meg kell-e mosni a nyers csirkét felhasználás előtt vagy nem?
...itt nálunk, az Egyesült Királyságban köztudott, hogy a nyers hús megmosása felesleges, mert csak szétviszi a kórokozókat a mosogató felületén és környékén, a hőkezelés pedig mosás nélkül is elpusztítaná a bacikat
– írta a nő a Facebook egyik főzős csoportjában, bejegyzése után pedig beindult a véleménycunami.
Sokan hasonlóképpen vélekedtek a kommentelők közül, mondván, sose mosták meg elkészítés előtt a nyers húst, mégis egészségesek.
Mások szerint "amerikai szokás" megmosni a csirkét, de egy amerikai kommentelő ezt a véleményt is megcáfolta. Néhány brit szakács viszont bevallotta, hogy ő bizony alaposan leöblíti a húst.
Akadtak olyanok is, akik saját bevallásuk szerint csak egy papírtörlővel paskolják meg a húst, mielőtt hőkezelnék, megint mások pedig simán sütőbe tolják úgy, ahogy van, nyersen.
A legérdekesebb tanács talán az volt, hogy ha már mossuk, citromlével illetve ecettel mossuk át a nyers csirkét, mielőtt elkészítenénk – állítólag ez a Karib-térségben bevett módszer.
Amiben többen megegyeztek, az az, hogy alaposan kezet kell mosni, miután megfogtuk a csirkét, és mindent fertőtleníteni kell, amihez a nyers hús esetleg hozzáért.
A hivatalos álláspont
Akár hisszük, akár nem, a legtöbb szakértő szerint valóban felesleges a nyers csirke megmosása, mert ez a teljesen szükségtelen és helytelen gyakorlat nagyban felelős a kórokozók elterjedéséért otthonunkban.
És ti megmossátok?
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több gasztroérdekesség: