Mossuk vagy ne mossuk a csirkehúst? Itt egy biztonságos tipp

Mossuk vagy ne mossuk a csirkehúst? A lényeg, hogy ha mossuk is, legyünk nagyon elővigyázatosak.

Évek óta folyik a vita arról, hogy főzés előtt meg kell-e mosni vagy sem a csirkehúst. Míg egyesek esküsznek rá, hogy mosni kell, más szakértők szerint a keresztfertőzés így nagyobb eséllyel fordulhat elő. Egy 2013-as felmérés szerint az emberek csaknem 90%-a mossa meg minden esetben a nyers csirkehúst azért, mert a recept azt írja, vagy mert sokan tényleg úgy vélik, hogy így lehet lemosni a baktériumokat a hús külső rétegéről.

Valóban meg kell mosni a csirkét?

A szakértők szerint nem érdemes, mert a csirkén olyan baktériumok lehetnek, mint például a szalmonella, ha pedig rosszul mossuk meg a csirkét, és a víz szétfröcskölődik, a konyhapultra, a mosogatóra, sőt, potenciálisan még a szekrényekre is permeteződhetnek a káros baktériumok..

Ha nehezen engeded el a húsmosást, egy új tanulmány szerint használhatsz olyan megoldásokat, amelyek kevésbé kockázatosak.

Mossuk vagy ne, vannak biztonságosabb megoldások.

A víznyomás is fontos

A Science News cikke szerint például az sem mindegy, milyen víznyomás alatt mossuk meg a húst, hiszen minél erősebben jön a víz, annál jobban fröcsköl is, ezért érdemes csak folyatni a húsra. A húsokat csak hideg víz alatt mossuk, és mindig legyen egy tányér vagy mélyebb tál a mosogató alján, hogy ha esetleg kicsúszna a kezünkből a hús, ne közvetlenül a mosogatóba essen.

Az utolsó, egyben legfontosabb feladatunk, hogy ha végeztünk a húsmosással, lehetőleg azonnal mossuk ki a mosogatót erősebb fertőtlenítőszerrel, ezzel elpusztítva a húsról távozó baktériumokat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...