A csipkebogyó jótékony hatása főként magas C-vitamin-tartalmának köszönhető, a friss termés tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint citrom. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességet. A csipkebogyó a C-vitamin mellett pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cukrot, karotint, B1-, B2-, K- és P-vitaminokat tartalmaz. A pektinek az emésztést segítik, a flavonoidok gyulladásgátló hatásúak. A benne levő magnézium miatt a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában segíthet. A termés serkenti a mellékvesék és a máj működését, és a sejtöregedést is gátolja.
Mindenre jó?
A friss csipkebogyó sok C-vitamint tartalmaz, a legtöbben C-vitamin-forrásként ismerik, és a megfázás, az influenza és a C-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére használják. A csipkebogyóban található C-vitamin nagy része azonban a szárítás és feldolgozás alatt elpusztul, sőt a tárolás során gyorsan tovább csökken. Emiatt sok csipkebogyóból származó "természetes" C-vitamin-terméket laboratóriumban készített C-vitaminnal dúsítanak, és az is előfordulhat, hogy ezt a címkén nem feltétlenül jelzik.
A csipkebogyót ajánlják még gyomorproblémákra, a fertőzések ellen és az elhízás megelőzésére, sőt a bőr egészségének megőrzésére is. Feldolgozott élelmiszerként a csipkebogyóval teaként, lekvárként és szörpként is találkozhatunk. Tartósítani szárítva szokás: a frissen szedett bogyók néhány nap alatt kiszáradnak.
Mégsem csodaszer?
Kutatások rámutattak, hogy a hiedelmekkel ellentétben, ha a csipkebogyót almalével keverjük és fogyasztjuk, az nem segíti a fogyást. Viszont csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A húgycsőfertőzések megelőzésére és korai szakaszának kezelésére is használják a csipkebogyót, az ugyanis csökkentheti a húgyúti baktériumok előfordulásának esélyét. Viszont a kutatásokból kiderült, hogy legtöbbször nem akadályozza meg a fertőzés tüneteinek kialakulását.
Ezeket olvastad már?
Csipkebogyó – a C-vitaminbomba!
Ha szeretünk túrázni az őszi erdőben, még begyűjthetünk télire csipkebogyót. A C-vitaminban gazdag termés kiváló teának vagy lekvárnak, és sokféle panaszra gyógyír lehet.
adminEzekben az élelmiszerekben több a C-vitamin, mint gondolnád
A C-vitaminról ezentúl nem csak a citrom és a paprika jut majd eszünkbe!
KesselEper - C-vitamin piros köntösben
Megkezdődött az eperszezon, használjuk ki ezt a pár hetet! Amellett, hogy nagyon ízletes és lédús, kiváló beltartalmi értékei is okot adnak a rendszeres fogyasztásra.
Bodon Judit dietetikus