Csipkebogyó, az őszi C-vitamin-bomba – mit kell tudni róla?

A vadrózsa áltermése a csipkebogyó. Az élénk piros termés hasznos vitaminforrás, jelentőségét már az ókorban is felismerték.

A csipkebogyó jótékony hatása főként magas C-vitamin-tartalmának köszönhető, a friss termés tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint citrom. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességet.  A csipkebogyó a C-vitamin mellett pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cukrot, karotint, B1-, B2-, K- és P-vitaminokat tartalmaz. A pektinek az emésztést segítik, a flavonoidok gyulladásgátló hatásúak. A benne levő magnézium miatt a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában segíthet. A termés serkenti a mellékvesék és a máj működését, és a sejtöregedést is gátolja.

Mindenre jó?

A friss csipkebogyó sok C-vitamint tartalmaz, a legtöbben C-vitamin-forrásként ismerik, és a megfázás, az influenza és a C-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére használják. A csipkebogyóban található C-vitamin nagy része azonban a szárítás és feldolgozás alatt elpusztul, sőt a tárolás során gyorsan tovább csökken. Emiatt sok csipkebogyóból származó "természetes" C-vitamin-terméket laboratóriumban készített C-vitaminnal dúsítanak, és az is előfordulhat, hogy ezt a címkén nem feltétlenül jelzik.

Csipkebogyó tea

Ősszel mindig szedünk csipkebogyót, amit kiszárítás után lenvászon zsákokban tárolunk. Korábban felforraltuk a bogyókat, így nagyon erőteljes íze volt, de kiment belőle a C-vitamin. ...

Csipkebogyó lekváros muffin

Ez egy nagyon egyszerű recept, még a gyerekek is elkészítették már, egyedül. A lekvár nagyon feldobja az ízét. Nem a szokásos, fojtós muffin lesz, hanem kicsit szaftos, tömör ...

Náthaűző csipkebogyós almatea

A boltban kapható teafilterek és valódi tartalmuk külön regényt megérdemelne... Ennek dacára készítem el ezt a teát, és különböző változatait a téli időszakban. A hozzávalók ...

A csipkebogyót ajánlják még gyomorproblémákra, a fertőzések ellen és az elhízás megelőzésére, sőt a bőr egészségének megőrzésére is. Feldolgozott élelmiszerként a csipkebogyóval teaként, lekvárként és szörpként is találkozhatunk. Tartósítani szárítva szokás: a frissen szedett bogyók néhány nap alatt kiszáradnak.

Mégsem csodaszer?

Kutatások rámutattak, hogy a hiedelmekkel ellentétben, ha a csipkebogyót almalével keverjük és fogyasztjuk, az nem segíti a fogyást. Viszont csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A húgycsőfertőzések megelőzésére és korai szakaszának kezelésére is használják a csipkebogyót, az ugyanis csökkentheti a húgyúti baktériumok előfordulásának esélyét. Viszont a kutatásokból kiderült, hogy legtöbbször nem akadályozza meg a fertőzés tüneteinek kialakulását.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!