Csipkebogyó, az őszi C-vitamin-bomba – mit kell tudni róla?

A vadrózsa áltermése a csipkebogyó. Az élénk piros termés hasznos vitaminforrás, jelentőségét már az ókorban is felismerték.

A csipkebogyó jótékony hatása főként magas C-vitamin-tartalmának köszönhető, a friss termés tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint citrom. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességet.  A csipkebogyó a C-vitamin mellett pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cukrot, karotint, B1-, B2-, K- és P-vitaminokat tartalmaz. A pektinek az emésztést segítik, a flavonoidok gyulladásgátló hatásúak. A benne levő magnézium miatt a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában segíthet. A termés serkenti a mellékvesék és a máj működését, és a sejtöregedést is gátolja.

Mindenre jó?

A friss csipkebogyó sok C-vitamint tartalmaz, a legtöbben C-vitamin-forrásként ismerik, és a megfázás, az influenza és a C-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére használják. A csipkebogyóban található C-vitamin nagy része azonban a szárítás és feldolgozás alatt elpusztul, sőt a tárolás során gyorsan tovább csökken. Emiatt sok csipkebogyóból származó "természetes" C-vitamin-terméket laboratóriumban készített C-vitaminnal dúsítanak, és az is előfordulhat, hogy ezt a címkén nem feltétlenül jelzik.

Csipkebogyó tea

Ősszel mindig szedünk csipkebogyót, amit kiszárítás után lenvászon zsákokban tárolunk. Korábban felforraltuk a bogyókat, így nagyon erőteljes íze volt, de kiment belőle a C-vitamin. ...

Csipkebogyó lekváros muffin

Ez egy nagyon egyszerű recept, még a gyerekek is elkészítették már, egyedül. A lekvár nagyon feldobja az ízét. Nem a szokásos, fojtós muffin lesz, hanem kicsit szaftos, tömör ...

Náthaűző csipkebogyós almatea

A boltban kapható teafilterek és valódi tartalmuk külön regényt megérdemelne... Ennek dacára készítem el ezt a teát, és különböző változatait a téli időszakban. A hozzávalók ...

A csipkebogyót ajánlják még gyomorproblémákra, a fertőzések ellen és az elhízás megelőzésére, sőt a bőr egészségének megőrzésére is. Feldolgozott élelmiszerként a csipkebogyóval teaként, lekvárként és szörpként is találkozhatunk. Tartósítani szárítva szokás: a frissen szedett bogyók néhány nap alatt kiszáradnak.

Mégsem csodaszer?

Kutatások rámutattak, hogy a hiedelmekkel ellentétben, ha a csipkebogyót almalével keverjük és fogyasztjuk, az nem segíti a fogyást. Viszont csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A húgycsőfertőzések megelőzésére és korai szakaszának kezelésére is használják a csipkebogyót, az ugyanis csökkentheti a húgyúti baktériumok előfordulásának esélyét. Viszont a kutatásokból kiderült, hogy legtöbbször nem akadályozza meg a fertőzés tüneteinek kialakulását.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...