Csipetnyi halászlétörténelem

Egész hallal, vagy passzírozva, tésztával vagy anélkül – a halászlevet mindenhogy szeretjük. Te hogy készíted?

A pörkölt és a gulyás mellett a halászlé is igazi hungarikum, amit már a 18. században is szerettünk. A halászlevet talán még az is szívesen kanalazza néha, aki egyébként nem rajong a halért.

Az első halászlé

A klasszikus halászlé nem létezik pirospaprika nélkül, így a leves elterjedése is a törökborshoz, vagyis az őrölt paprikához köthető. A 18. és a 19. század fordulóján Gróf Hoffmannsegg, egy vállalkozó szellemű német arisztokrata az útleírásában tesz említést egy magyarországi ebédjéről, ami pontyból készült halászlé volt.

Bár a halászlevet máshogy készítik a Duna, a Tisza és a Balaton mellett, az mindegyikben közös, hogy ponty, jó minőségű paprika és öreg hagyma nélkül egyik recept sem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A halászlé receptje szakácskönyvben először Németh Susánna: Nemzeti Szakácsné című, 1835-ös főzőkönyvében jelent meg. A könyv annyira sikeres lett, hogy a 11. átdolgozását a 20. század elején adták ki, és egyik érdekessége, hogy a korabeli paprikás halat tejföllel készítették:

„E’ végre többféle halat meg kell tisztítani, megmosni, megsózni, azután egy darab vajon hagymaszeleteket megpirítanak, a’ halat hozzáteszik és paprikával meghintik. Egy kis idő múlva kevés liszttel meghintik, ha ez megpirult, levet és savanyú tejfölt öntenek bele.”

Készíts te is halászlevet!

Korhely harcsahalászlé

Nem vagyok egy halrajongó, de próbálom megszeretni. A korhely halászlevet étteremben ettem először, és annyira ízlett, hogy már akkor eldöntöttem, ilyet megtanulok készíteni. ...

Erős pontyhalászlé

Hétvégére wellnessezni mentünk a családdal. Ebédre halászlét kértem, de hiányoltam, hogy nem volt erős-csípős a halászlé, ezért otthon elkészítettem. Számomra így igazi a ...

Bajai halászlé Mikibácsitól

Bajai vagyok már 30 éve, szeretem enni és főzni a halászlevet. Most közzéteszem a saját főzési leírásomat. A bajai halászcéhet régen kötelezték, hogy napi egyszer meleg ételt kell ...

Variációk halászlére

A mondás szerint a halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a leves gőze fölött a mutató és a hüvelykujj összeragad. Hasonló hasznos tanácsokkal szolgál Hüppmann Antal 1864-es kiadású, a A valódi szakácsművészetcímű szakácskönyvében, amiben így ír a szegedi halászléről:

„Vesznek négyféle halat, úgymint pontyot, harcsát, kecsegét és süllőtt; 4 evőkanálnyi paprikát, 2 evőkanálnyi sót, s annyi vöröshagymát, a mennyi egy közönséges tányérra ráfér, s annyi vizet, hogy a földarabolt halat legalább három ujjnyival haladja meg. A vasbográcsba – melyet szabadban szolgafára akasztanak, otthon pedig vaslábra helyeznek úgy, hogy a láng jól körüljárja – először is a sót hintik; azután a megtisztított halak farkaik levágván, a vért a bográcsba csepegtetik; – legalul helyezik a hal-fejeket, azután a feldarabolt pontyot, harcsát, kecsegét és süllőt – a mint t.i. keménységök szerint egymásután következnek – helyezik egymásfölé; végre a vizet töltik rá, s mérsékelt tűz mellett főzik egy óráig; a paprikát és a vöröshagymát akkor vetik bele, midőn forrni kezd. A halat keverni nem szabad, nehogy szétmáljék, hanem riszálni kell, nehogy a bográcshoz égjen. A fönnebbi arány 10 font hal után veendő.”

Talán azt gondolhatnánk, hogy a passzírozás új keletű, pedig legalább annyira régi szokás, mint maga a leves. Az 1894-es Valódi Magyar Szakácskönyvben is már passzírozással készítik a halászlevet:

„Amikor a tulajdonképpeni halászlé megfőtt, mindenestől áttörjük szitán, a sűrű levet visszaöntjük a lábosba, s jókora szegedi paprikát teszünk bele. Vagy egy percig főni hagyjuk a paprikával, azután belerakjuk a haldarabokat, annyi vizet öntünk rá, hogy az a halat ellepje s befödve nagyon gyors tűz mellett vagy negyedórát főni hagyjuk.”

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...