Csíp, megríkat, mégsincs sonka nélküle – mindent a TORMÁRÓL!

Tudtad, hogy eredetileg gyógynövényként használták a tormát? Gyorstalpaló egy igazán húsvéti alapanyaghoz.

Csak utálni vagy imádni lehet ezt a nagy, kemény gyökeret, amelyet eredetileg gyógynövényként használtak. Míg a csípős paprika a szájat, a torma az orrot égeti: aki szereti, éppen ezt a szokatlan érzést keresi. Baktérium- és vírusölő hatásai tudományosan is bizonyítottak, ez különösen nagy boldogsággal fog eltölteni minket, ha idén húsvétkor esszük majd a sonkához.

Sírásmentes ecetes tormakrém

A tormareszelésnél gyűlöletesebb és kínzóbb konyhai művelet szerintem nem nagyon létezik. Én nem is reszeltem, hanem robotgéppel aprítottam össze. Az eredmény: nincs sírás, nincs ...

Az erő

A torma a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát nemcsak a wasabinak, de a káposztának és a brokkolinak is rokona. Könnyeztető, nyálkahártyát kiborító összetevője a mustárolaj, amely tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein - ezeket a jó tulajdonságait a népi gyógyászat már a 17. század óta itthon is ismeri és alkalmazza, nem csak belső, de külső felhasználásra is, pakolásként. Legrégebbi magyar szakácskönyvünkben is van már tormás recept, levesben főtt marhához, disznófejhez és gömböchöz (kásával töltött disznógyomor) ajánlja.

Céklás tavaszi tojássaláta

Gyönyörű színű tojássalátát hoztunk nektek a tavasz jegyében, tele friss zöldséggel. Magában, sültek mellé, kenyérre kenve egyaránt csodás, de a húsvéti asztal dísze is lehet.

Tápanyagok

Magas a C-vitamin-tartalma, de különösen ásványi anyagokban gazdag, sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink, valamint egy speciálisan erre a családra jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát, és a tormában található meg belőle a legtöbb. Ez az összetevő az, amelynek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak.

Kalácstölcsér sonkás tojássalátával

Nem igazán az én ízlésem ez a recept, de a pinteresten úgy megtetszett, hogy megcsináltam, csak változtattam ezt-azt az eredeti recepten. Egy biztos - a húsvét összes íze egy tölcsérben. ...

Így esszük

A tormát frissen reszelhetjük, úgy lesz a legerősebb, de leggyakrabban mégis ecetben tartósítva vesszük, ami azért nem baj, mert a friss reszelés keserves, orrmaró hadművelet. Ha enyhíteni szeretnénk az erején, elég egy ideig állni hagyni magában, így lebomlik az erőt adó vegyület egy része. A torma elsősorban sonka és más, füstölt húsok kísérője a konyhánkban, de készülhet belőle mártás, besamelbe keverve, így kerülhet sonkatekercsbe vagy füstölt húsok mellé, alá, tehetjük majonézhez és párosíthatjuk almával, hogy tompítsuk az erejét. Más zöldségekkel kombinálva savanyúságok, fermentált zöldségek szuper kísérője, legjobban a céklához passzol.

Sonkás-tormás töltött tojás

Egy nagyon egyszerű, finom töltött tojás receptjét hoztam. Jól mutat az ünnepi asztalon, de egy pirítós mellé reggelire is, amikor nem kell rohanni, mikor ráérünk, és kicsit több időt ...

Tormás tojáskrém

A tojás nálunk reggelire alapvető alapanyag. Sülve, főve, mindenhogy szeretjük. Ma reggel viszont úgy voltam vele, hogy lecseréljük a rántottát kicsit, és mondjuk nem is volt otthon csak ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...