Nem tudom, ki hogy van vele, de én karácsonykor mindig gondban vagyok az ajándékvásárlással. Főleg, ha a teljes család minden egyes tagjának meg kell találni a megfelelőt. Még egyetemista éveim alatt - amikor a keret is szűkösebb volt rá – kezdtem neki a gasztroajándék-gyártásnak. Hatalmas előnye, hogy saját kezűleg készül, és nem egy újabb porfogó, ami felkerül a polcra, hanem valóban hasznos, és persze finom.
A legegyszerűbb, ha valamilyen lekvárt főzünk, és szép üvegbe töltve, szalaggal átkötve már a csomagolást is letudtuk. Persze minden évben nem lehet ezt adni, úgyhogy muszáj időről-időre valami még kreatívabb ötlettel előrukkolni. Ami egy mostanság igen divatos, az a csináld magad gasztroajándék. Ez azt jelenti, hogy nem egy kész süteményt vagy kencét teszünk a fa alá, hanem csak az alapanyagokat készítjük össze, és a megajándékozottnak kell összekutyulnia az alapanyagokat, ha a végeredményt akarja megízlelni.
Ehhez összeállíthatunk ajándékdobozokat különféle tematikák szerint: tortadíszítő szettet, a férfiaknak egy BBQ-készletet, vagy rétegezhetjük egy sütemény hozzávalóit is egy nagy befőttes üvegben – ahogy most én is tettem. Ez utóbbihoz érdemes mellékelni egy útmutatást a sütéshez, illetve egy leírást, hogy milyen nedves alapanyagokat kell hozzáadnia az elkészítés során.
A másik, aminek én idén karácsonykor nagyon örülnék, az egy doboz chaitea-keverék, pláne, ha ez is saját készítésű. Ehhez ráadásul a fűszeres polcomon minden megtalálható: kardamom, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, rózsabors. Már csak egy adag gézlapot kell beszerezni és egy szép madzagot, amivel megkötözzük a filtereket. Nekem ez maga a tél, egyetlen csészébe zárva!