7 csináld magad húsvéti asztali dísz, amitől szebb lesz az ünnep

Mindjárt itt a húsvét, ideje előkészíteni a dekorációkat. Hogy nincs otthon semmi ünnepi? A tojásfestés mellett még tudunk adni néhány pénztárcabarát ötletet, amivel igazán tavaszi hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

A húsvéti készülődés egyik fő állomása (a finom falatok elkészítése mellett) a dekorálás. A karácsonnyal ellentétben erre az ünnepre sokkal visszafogottabban készülünk, néhány tojásos-nyuszis-virágos dísz azonban bőven elfér az asztalon, a komódokon vagy éppen a falon. Nem kell túlzásba esni, elég néhány egyszerű, minimalista díszt elővenni, ha azonban híján vagyunk otthon a húsvéti díszeknek, mi magunk is pikk-pakk készíthetünk néhány csinos kis darabot.

Só-liszt gyurma – az örök kedvenc

A gyerekek imádják, nekünk nincsen vele dolgunk, cserébe nagyon mutatós darabok készülhetnek só, liszt és víz keverékéből.

Klasszikus nyuszis szalvéta

Válts papír helyett könnyen mosható textilszalvétákra, és készíts belőlük tökéletes húsvéti dekorációt. Csak tekerd fel átlósan a szalvétát, tekerd a hímes tojás köré, és fogd össze egy spárgadarabbal vagy szalaggal. Ugye milyen kedves?

A barkacsokor

Nincsen húsvét barka nélkül. A főleg kecske- és rekettyefűz virága örök húsvéti dekoráció (nem mellesleg a húsvét egyik szimbóluma is, hagyományosan a pálmaágakat szimbolizálják, melyeket Jézus elé fektettek le Jeruzsálembe való bevonulásakor), melyet tojásokkal, apró díszekkel is ékesíthetünk. Kifújt vagy hungarocelltojások, só-liszt-gyurma-figurák, ezeket akár már pár száz forintból is beszerezheted vagy elkészítheted.

Tűzhetsz az ágak közé néhány friss zöld virágot vagy rügyező növényt is, jöhet az aranyeső, pár szál tulipán vagy rügyező cseresznyefaág is, azonban figyelj oda, hogy a kevesebb néha több, minél tömöttebb a barkacsokor, annál kevésbé látszanak majd a díszek, és minél több a dísz, annál kevésbé fognak látszódni a barka puha kis termései.

Mézeskalács húsvétra? Miért ne!

Finom, a gyerekeknek jó elfoglaltság a sütemények díszítése, ráadásul egy kis szerencsével még húsvét tematikájú formákat is kapunk a boltban. Mézeskalácsból is könnyen lehet díszeket készíteni.

Girlandok

Bár nem kifejezetten asztali dísz (akár oda is lehet tenni) bármilyen színes papírból, keményebb textíliából, filcből készült anyagból könnyen kivághatsz pár nyuszi- vagy tojásformát. Ragasztópisztoly segítségével applikáld fel a formákat a zsinórra (érdemes minden formát duplán kivágni, hogy két forma közé kerüljön a madzag), a végeredményt pedig feszítsd ki az ajtó felé, vagy ragaszd a falra.

A pepecselős szépség

Bár úgy tűnhet, lehetetlen elkészíteni ezt a törékeny kis csodát, egy kis kézügyességgel nem lehetetlen félbevágni a tojást, innentől pedig nincs más dolgunk, mint kanócot és viaszt szerezni, és mutatós kis gyertyákat készíteni. Többre vágysz? A tojás héjába ragasztópisztoly segítségével kis művirágokat és szénát is ragaszthatsz, csodásan fog mutatni az asztalon!

A legegyszerűbb, legjátékosabb nyuszik

Le akarod foglalni a gyerekeket a húsvéti készülődésben? Ha még túl fiatalok ahhoz, hogy törékeny tojásokat fessenek, vegyél nekik festhető hungarocell tojásokat, vagy adj nekik ragasztót, színes papírokat és papírgurigákat, és kezdődhet a nyuszigyártás!

Ezeket a díszeket akár egy délután alatt el tudjuk készíteni, a gyerekek is tudnak segíteni bennük, ráadásul egyáltalán nem kerülnek sok pénzbe, cserébe nagyon hangulatossá és egyedivé tudják tenni otthonunkat.

Címlap: Instagram


Még több tipp a húsvéti készülődéshez:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...