Bizony, a hüvelyesek is tudják támogatni a fogyókúrádat

Ha fogyni szeretnél, ne arra koncentrálj, hogy mit nem ehetsz, hanem inkább arra, hogy mi az, amit igen. A száraz hüvelyeseket például bátran fogyaszthatod. El is mondjuk, hogy miért.

A sikeres, tartós eredményekkel járó fogyókúrának - a tévhitekkel ellentétben - nem az a titka, hogy mennyi mindent hagysz el az étrendedből, hanem - többek között - az, hogy milyen alapanyagokból állítod össze kiegyensúlyozott, egészséges ételeidet.

Szerintem az egyik legklasszabb élelmiszercsoport, amit fogyni vágyás idején javasolt beilleszteni az étrendbe, azok a száraz hüvelyesek, mint pl. a lencse, vöröslencse, fejtett bab, feles borsó, csicseriborsó.

Baba ghanoush

Gazdag, füstös és krémes - így lehetne legjobban jellemezni ezt a keleti padlizsánkrémet. Az íze még sokkal jobb lesz, ha szabad tűzön grillezzük, de azért sütőben készítve sem ...

Miért javaslom ezeket?

A száraz hüvelyesek:

  • kitűnő fehérje-, összetett szénhidrát- és élelmirost-források
  • gazdagok cinkben, magnéziumban és kolinban
  • kedvező áron, gyakorlatilag bármely élelmiszerüzletben elérhetőek
  • változatosan felhasználhatóak.

Testtömeg-csökkentő étrendben mindegyik fenti paraméter fontos, én mégis kihangsúlyoznám a száraz hüvelyesek magas telítőértékét. Azaz szemben más "fogyókúrás" élelmiszerekkel, egy száraz hüvelyesekből készült főétel után jellemzően nem marad éhes az ember (akkor sem, ha nem óriásadagot fogyaszt belőle).

Marokkói bab

A 90 napos diétámba pont belepasszol keményítő napra ez a marokkói étel, melyet a Modern mediterrán konyha című szakácskönyvben találtam. Nagyon kellemes ízvílága van, a fahéj ...

Milyen formában fogyaszthatjuk őket?

A száraz hüvelyeseket nagyon sokféle módon elkészítve beilleszthetjük az étendünkbe. Például:

  • vöröslencse: vöröslencse leves, főzelék, fasírt
  • barna lencse: hagyományos vagy különleges ízvilágú lencseleves, főzelék, saláta
  • csicseriborsó: hummusz, falafel, saláta, curry, ragu, leves, sós ropogós
  • fejtett bab: hagyományos vagy különleges ízvilágú bableves, főzelék, saláta, babpüré
  • feles borsó: főzelék, leves, curry, vegán szendvicskrém.

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Arab ihletésű sárgaborsóleves

Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, ...

A száraz hüvelyesek rengetek nemzet konyhájában megtalálhatóak, nagyon jól bírják a különleges fűszerezést is. Fogyaszd őket hetente többször is, használhatsz fagyasztott és konzerv termékeket is. Mivel viszonylag magas energiatartalmúak, ezért nem fogyaszthatóak korlátlanul, de cserébe tényleg jól lehet lakni tőlük, ami mondjuk egy szelet csokitortáról már nem mondható el.


Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...