A sikeres, tartós eredményekkel járó fogyókúrának - a tévhitekkel ellentétben - nem az a titka, hogy mennyi mindent hagysz el az étrendedből, hanem - többek között - az, hogy milyen alapanyagokból állítod össze kiegyensúlyozott, egészséges ételeidet.
Szerintem az egyik legklasszabb élelmiszercsoport, amit fogyni vágyás idején javasolt beilleszteni az étrendbe, azok a száraz hüvelyesek, mint pl. a lencse, vöröslencse, fejtett bab, feles borsó, csicseriborsó.
Miért javaslom ezeket?
- kitűnő fehérje-, összetett szénhidrát- és élelmirost-források
- gazdagok cinkben, magnéziumban és kolinban
- kedvező áron, gyakorlatilag bármely élelmiszerüzletben elérhetőek
- változatosan felhasználhatóak.
Testtömeg-csökkentő étrendben mindegyik fenti paraméter fontos, én mégis kihangsúlyoznám a száraz hüvelyesek magas telítőértékét. Azaz szemben más "fogyókúrás" élelmiszerekkel, egy száraz hüvelyesekből készült főétel után jellemzően nem marad éhes az ember (akkor sem, ha nem óriásadagot fogyaszt belőle).
Milyen formában fogyaszthatjuk őket?
A száraz hüvelyeseket nagyon sokféle módon elkészítve beilleszthetjük az étendünkbe. Például:
- vöröslencse: vöröslencse leves, főzelék, fasírt
- barna lencse: hagyományos vagy különleges ízvilágú lencseleves, főzelék, saláta
- csicseriborsó: hummusz, falafel, saláta, curry, ragu, leves, sós ropogós
- fejtett bab: hagyományos vagy különleges ízvilágú bableves, főzelék, saláta, babpüré
- feles borsó: főzelék, leves, curry, vegán szendvicskrém.
A száraz hüvelyesek rengetek nemzet konyhájában megtalálhatóak, nagyon jól bírják a különleges fűszerezést is. Fogyaszd őket hetente többször is, használhatsz fagyasztott és konzerv termékeket is. Mivel viszonylag magas energiatartalmúak, ezért nem fogyaszthatóak korlátlanul, de cserébe tényleg jól lehet lakni tőlük, ami mondjuk egy szelet csokitortáról már nem mondható el.
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: