Tudtad, hogy a csicseriborsó nagyszüleink egyik csemegéje volt, alacsony kalóriatartalma miatt pedig manapság is nagy fogyókúrás kedvenc. Készíts belőle humuszt, salátát vagy falafelgolyókat!
humusz
Vacsorára szerettem volna egy tápláló kencét készíteni. Joghurttal szokták készíteni, de az nem volt itthon, csak kefír, az íze így sem változott semmit.
Régi jó barát
A csicseriborsó Magyarországon kevéssé ismert hüvelyes, pedig a XVIII. századig a legtöbb család asztalán megtalálható volt. Az arab konyha és a gomba módra szaporodó falafelárusoknak köszönhetően kezd újra népszerű lenni, pedig az „isteni borsót” már a görögök és rómaiak is jól ismerték és előszeretettel használták. Ma a mediterrán, török, arab és indiai konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.
különleges levesek
Annyira jópofa neve van, nem? Csicseriborsó! Már csak a jól hangzó neve miatt is megenném. Portugálul elég bénán hívják (grão /de bico/), viszont gyakrabban használják, mint mi. ...
sólet
Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...
zöldségkrémleves
A krémlevesek változata véget nem érő, ennek ellenére padlizsánkrémlevessel eddig egyetlen egyszer találkoztam (egy budapesti étteremben).
Itthon is első ízben készült, mégpedig egy ...
Egészséges kis szemek
A csicseriborsó élettani hatásai, a magas rosttartalomnak köszönhetően, kiválóak:
- csökkenti az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegeknek ajánlatos lenne hetente legalább négyszer fogyasztani.
- rendszeres fogyasztás esetén csökken a vér koleszterinszintje, E-vitamin-tartalma pedig véd a szabadgyökök kialakulásától.
- szintén a rosttartalmának köszönhető, hogy kis mennyiségben is tartós teltségérzetet okoz, alacsony kalóriatartalmával párosítva, igazi fogyókúrás kedvenc lehet.
vegyes saláta
Nagyon gyors, könnyű és finom vacsora, de köretkent is remek. Lehet még tovább variálni pl. uborkával vagy zöldhagymával. A feta helyett kecskesajttal is szoktam csinálni.
zöldségköret
A csicseriborsó csodaborsó. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon elkészíthető, emelett kiemelkedően magas folsav-, rost- és mangántartalommal büszkélkedhet. Vasban, rézben, ...
zöldséges egytálétel
Pár hónapja érkezett Magyarországra egy indiai ismerősünk, akitől többek között ezt a receptet sikerült megtanulnom. Nem igazán rajongok a csípős, és erősen fűszeres ételekért, de ...
Mediterrán kedvenc
A csicseriborsó további előnye, hogy rendkívül sokféleképpen felhasználható. A nagy klasszikusok természetesen a humusz és a falafel, de készülhet belőle saláta, egytálétel, leves, curry, krém, főzhetjük, de erős fűszerezéssel roppanósra is süthetjük.
Még több csicseriborsós recept itt >>
falafel
A csicseriborsó egyik egyszerű, egyben közkedvelt elkészítési formája, a Közel-Keleteről származik. Hűtőben akár több napig is eltartható.
humusz
Nyáron, amikor még a tűzhely gondolatától is öt fokkal melegebb lesz a konyhában, igazán finom vacsora lehet a hummusz, vagyis a csicseriborsó krém. Vásároljunk hozzá konzerv csicserit, ...
zöldségfasírt
A csicseriborsó nemcsak finom, de kiválóan alkalmas a koleszterinszint csökkentésére, azaz a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának elkerülésére. Sok zöldséggel ...