A Balkáni-félsziget legnépszerűbb ételét, a csevapot meglepő módon elsőként Belgrádban árusították, reggeliként. Az akkori Jugoszláviában gyorsan elterjedt ez a tartalmas napindító, így mára hat hivatalos változatot tartanak számon, amelyek Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából terjedtek el. Az ételt emiatt sokféle különböző névvel illetik, lehet csevap vagy csevapcsicsa (szerb és bosnyák), mics (román), kebabcse (bolgár), mljevenika (horvát) és még sorolhatnánk, a lényeg, hogy minden országnak megvan a saját elnevezése rá. Összetételükben nem térnek el egymástól túlságosan, így mind ugyanolyan finom. Az itthoni húsgolyótól, vagyis a fasírttól a szódabikarbóna mellett leginkább külalakjukban ütnek el.
A csevapcsicsát legtöbbször somun kenyérbe (bosnyák kenyér) töltik, ajvárba és fetás szószba (kajmak) mártogatják, és sült krumplival tálalják. Mivel a térség jellemzően bárányhúsfogyasztó, ebből a fogásból sem spórolják ki, nálunk azonban valamivel bonyolultabb a beszerzése. Ne ijedjünk meg, ahogyan a receptben is olvasható, elkészíthető sertés- és marhahúsból is, de ha a kezünk ügyébe akad egy kis bárányhús, ne sajnáljuk ki belőle. A három különböző fajta hús fogja igazán megadni a jellegzetes ízét a csevapcsicsának.
Recept a csevapcsicsához:
Hozzávalók:
500g darált marhahús, 500g darált sertéshús (ha kéznél van bárány, az is kerüljön bele), 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tk fűszerpaprika, 1 tk szódabikarbóna, ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A darált húsokat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket és a szódabikarbónát. A hagymát lepiríthatjuk előtte magában, de nem feltétlenül szükséges. Az eredeti recept bárányhúst is tartalmaz, így nyugodtan adhatunk hozzá, ha hozzájutunk valahol.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd az összeállt húsos masszából kis hengereket formálunk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd felsorakoztatva ráfektetjük a még nyers húsdarabkákat. Sütés közben pár percenkét megforgatjuk őket, hogy mindegyik oldal egységesen átsüljön.
Amikor elkészültek a csevapcsicsák, lepénykenyérbe töltjük őket, majd ajvárral, salátával és sült krumplival tálaljuk.
Láthatjuk, hogy nem bonyolult művelet otthon elkészíteni a csevapot, azonban igazán finom mégis azokban az országokban lesz, ahol a helyi konyha elmaradhatatlan részét képezi. Ha a csevapcsicsa vidékén járunk, kóstoljuk meg mindenképp, hogy legközelebb már az otthoni verziót is ugyanolyanra alakíthassuk.
Lesd meg a videón, hogy készül a hamisítatlan csevapcsicsa:
...a hozzá való lepénykenyér videóját itt, az ajvár videóját pedig itt találjátok!
A hamisítatlan csevapcsicsa receptjét itt találod. Készítsd el otthon, vagy kóstold meg a balkáni nyaraláson! Ne felejtsd ki a lepénykenyeret és az ajvárt se, amikhez a recept itt és itt fellelhető!
Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: