Így készül a hamisítatlan csevapcsicsa, a Balkán kedvenc fasírtja

A csevapcsicsa a balkáni fasírt, amit úton-útfélen, kis túlzással mindenhol megtalálunk a térség étlapjain. Ezeknél az országoknál nem telhet el úgy ünnep, hogy ne kerüljön belőle az asztalra. Eredetileg a sertés és a marha mellett bárányhúst is tartalmaz, így ha van rá lehetőség, mindenképp csempésszünk egy keveset a receptbe.

A Balkáni-félsziget legnépszerűbb ételét, a csevapot meglepő módon elsőként Belgrádban árusították, reggeliként. Az akkori Jugoszláviában gyorsan elterjedt ez a tartalmas napindító, így mára hat hivatalos változatot tartanak számon, amelyek Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából terjedtek el. Az ételt emiatt sokféle különböző névvel illetik, lehet csevap vagy csevapcsicsa (szerb és bosnyák), mics (román), kebabcse (bolgár), mljevenika (horvát) és még sorolhatnánk, a lényeg, hogy minden országnak megvan a saját elnevezése rá. Összetételükben nem térnek el egymástól túlságosan, így mind ugyanolyan finom. Az itthoni húsgolyótól, vagyis a fasírttól a szódabikarbóna mellett leginkább külalakjukban ütnek el.

Hamisítatlan csevapcsicsa - recept ITT!

A csevapcsicsát legtöbbször somun kenyérbe (bosnyák kenyér) töltik, ajvárba és fetás szószba (kajmak) mártogatják, és sült krumplival tálalják. Mivel a térség jellemzően bárányhúsfogyasztó, ebből a fogásból sem spórolják ki, nálunk azonban valamivel bonyolultabb a beszerzése. Ne ijedjünk meg, ahogyan a receptben is olvasható, elkészíthető sertés- és marhahúsból is, de ha a kezünk ügyébe akad egy kis bárányhús, ne sajnáljuk ki belőle. A három különböző fajta hús fogja igazán megadni a jellegzetes ízét a csevapcsicsának.

Hamisítatlan csevapcsicsa - recept ITT!

Recept a csevapcsicsához:

Hozzávalók:

500g darált marhahús, 500g darált sertéshús (ha kéznél van bárány, az is kerüljön bele), 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tk fűszerpaprika, 1 tk szódabikarbóna, ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

A darált húsokat összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket és a szódabikarbónát. A hagymát lepiríthatjuk előtte magában, de nem feltétlenül szükséges. Az eredeti recept bárányhúst is tartalmaz, így nyugodtan adhatunk hozzá, ha hozzájutunk valahol.

Nyers csevapcsicsa rudacskák - teljes leírás ITT!

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd az összeállt húsos masszából kis hengereket formálunk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd felsorakoztatva ráfektetjük a még nyers húsdarabkákat. Sütés közben pár percenkét megforgatjuk őket, hogy mindegyik oldal egységesen átsüljön.

Megsült csevapcsicsa rudacskák - teljes leírás ITT!

Amikor elkészültek a csevapcsicsák, lepénykenyérbe töltjük őket, majd ajvárral, salátával és sült krumplival tálaljuk.

Láthatjuk, hogy nem bonyolult művelet otthon elkészíteni a csevapot, azonban igazán finom mégis azokban az országokban lesz, ahol a helyi konyha elmaradhatatlan részét képezi. Ha a csevapcsicsa vidékén járunk, kóstoljuk meg mindenképp, hogy legközelebb már az otthoni verziót is ugyanolyanra alakíthassuk.

Lesd meg a videón, hogy készül a hamisítatlan csevapcsicsa:

...a hozzá való lepénykenyér videóját itt, az ajvár videóját pedig itt találjátok!

A hamisítatlan csevapcsicsa receptjét itt találod. Készítsd el otthon, vagy kóstold meg a balkáni nyaraláson! Ne felejtsd ki a lepénykenyeret és az ajvárt se, amikhez a recept itt és itt fellelhető!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...