Csempészd az utolsó cseresznyéket hűs-fűszeres gazpachóba

Még nem késő elmenni a piacra, és cseresznyék bordó halmait a kosarunkba pakolni: lehet, hogy már kicsit érettebb, puhább szemek várnak ránk, de ezek pont tökéletes alapot adnak az alábbi különleges, fűszeres hideg levesnek – készen állsz a cseresznyegazpacho izgalmaira?

Hosszú a nyár, meleg napjait érdemes végighideglevesezni, ehhez pedig egy egész garmadányi recept szükséges. Szerencsénkre, csak a gazpachót annyiféle módon el lehet készíteni, hogy egy teljes évszakon keresztül nem fogunk ráunni. A klasszikus recept hozzávalóin túlhaladva kerülhet a turmixgépbe dinnye, mangó, cékla vagy éppen cseresznye: a lédús, édes gyümölcs kiválóan beilleszkedik a gazpacho fűszeres, frissítő világába. Készítsük el hát a cseresznyegazpachót a szezon utolsó gyümölcseiből!

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

Vannak a gazpachónak kötelező alapelemei: ilyen például a paradicsom, uborka, lilahagyma és kenyér. Ezek megadják a levesnek azt a jól ismert ízét és állagát, amit oly' sokan szeretünk. Ezeken kívül pedig tényleg szinte bármit beleszórhatunk a turmix kelyhébe: zöldséget, gyümölcsöt, ahogy tetszik.

A cseresznye épp azon a ponton egyensúlyozik az édes-savanyú tengelyen, ami tökéletes gazpachokiegészítővé teszi.

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

Használjunk jó érett, leves gyümölcsöt, hogy tökéletesen selymes, krémes levest kapjunk a turmixolás után. Ehhez a tökéletes állaghoz járul hozzá az is, hogy az összekevert alapanyagokat 3-4 órára a hűtőbe tesszük:

itt az ízek is összeérnek és az alapanyagok is egy hullámhosszra kerülnek egymással. Ne felejtsük el a tálalásnál a fetás, bazsalikomos szórást, az teszi fel a gazpachó 'i' betűjére a pontot.

Készítsünk fetás cseresznyegazpachót!

Hozzávalók:

500 g cseresznye (kimagozva), 1 közepes db uborka, 1 kis fej lilahagyma, 1 marék bazsalikom, 10 dkg koktélparadicsom, 2 szelet bagett (héj nélkül, csak a bele), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 ml olívaolaj (+/- ízlés szerint), 3 ek almaecet (+/- ízlés szerint), fokhagyma ízlés szerint (opcionális), 100 g feta sajt (tálaláshoz)

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

A cseresznyét kimagozzuk, a zöldségeket felaprítjuk, a bagettnek levágjuk a héját, és felkockázzuk. Mindezt összekeverjük egy nagy tálban, meglocsoljuk ecettel, olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük. Hozzáreszeljük a fokhagymát, jó alaposan összekeverjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.

Majd turmixgépbe halmozzuk a keveréket, és simára pürésítjük, ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel lazíthatjuk. Utólag ízesítsük még sóval, borssal vagy ecettel, ha szükséges. Találás előtt hűtőben tároljuk.

Morzsolt fetasajttal, friss bazsalikommal, olívaolajjal meglocsolva, pirított bagettszeletekkel tálaljuk.

A cseresznyegazpacho receptjéért kattints a képre!

A cseresznyegazpacho teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több zamatos recept itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...