Hosszú a nyár, meleg napjait érdemes végighideglevesezni, ehhez pedig egy egész garmadányi recept szükséges. Szerencsénkre, csak a gazpachót annyiféle módon el lehet készíteni, hogy egy teljes évszakon keresztül nem fogunk ráunni. A klasszikus recept hozzávalóin túlhaladva kerülhet a turmixgépbe dinnye, mangó, cékla vagy éppen cseresznye: a lédús, édes gyümölcs kiválóan beilleszkedik a gazpacho fűszeres, frissítő világába. Készítsük el hát a cseresznyegazpachót a szezon utolsó gyümölcseiből!
Vannak a gazpachónak kötelező alapelemei: ilyen például a paradicsom, uborka, lilahagyma és kenyér. Ezek megadják a levesnek azt a jól ismert ízét és állagát, amit oly' sokan szeretünk. Ezeken kívül pedig tényleg szinte bármit beleszórhatunk a turmix kelyhébe: zöldséget, gyümölcsöt, ahogy tetszik.
A cseresznye épp azon a ponton egyensúlyozik az édes-savanyú tengelyen, ami tökéletes gazpachokiegészítővé teszi.
Használjunk jó érett, leves gyümölcsöt, hogy tökéletesen selymes, krémes levest kapjunk a turmixolás után. Ehhez a tökéletes állaghoz járul hozzá az is, hogy az összekevert alapanyagokat 3-4 órára a hűtőbe tesszük:
itt az ízek is összeérnek és az alapanyagok is egy hullámhosszra kerülnek egymással. Ne felejtsük el a tálalásnál a fetás, bazsalikomos szórást, az teszi fel a gazpachó 'i' betűjére a pontot.
Készítsünk fetás cseresznyegazpachót!
Hozzávalók:
500 g cseresznye (kimagozva), 1 közepes db uborka, 1 kis fej lilahagyma, 1 marék bazsalikom, 10 dkg koktélparadicsom, 2 szelet bagett (héj nélkül, csak a bele), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 ml olívaolaj (+/- ízlés szerint), 3 ek almaecet (+/- ízlés szerint), fokhagyma ízlés szerint (opcionális), 100 g feta sajt (tálaláshoz)
A cseresznyét kimagozzuk, a zöldségeket felaprítjuk, a bagettnek levágjuk a héját, és felkockázzuk. Mindezt összekeverjük egy nagy tálban, meglocsoljuk ecettel, olívaolajjal, és sóval, borssal ízesítjük. Hozzáreszeljük a fokhagymát, jó alaposan összekeverjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
Majd turmixgépbe halmozzuk a keveréket, és simára pürésítjük, ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel lazíthatjuk. Utólag ízesítsük még sóval, borssal vagy ecettel, ha szükséges. Találás előtt hűtőben tároljuk.
Morzsolt fetasajttal, friss bazsalikommal, olívaolajjal meglocsolva, pirított bagettszeletekkel tálaljuk.
A cseresznyegazpacho teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több zamatos recept itt vár: