Tedd el a cseresznyét befőttnek – Fűszerekkel még finomabb lesz

Nyáron megannyi befőttet és lekvárt eltehetünk a kamrába, most épp a cseresznye van soron: nézzük, milyen egyszerű lépésekkel főzhetünk belőle fűszeres és hosszan elálló befőttet!

A befőtt készítése tulajdonképpen egy végtelenül egyszerű dolog, ahogy maga a befőzés is, azonban a csapda ott rejlik, hogy ezt az egyszerűséget nem szabad ám félvállról venni. Amikor az ember elkezd trehány módon dolgozni a gyümölccsel, az üvegekkel és nem figyel oda a tisztaságra, ott kezdődnek a galibák. Szerencsére ilyesmitől nem kell tartani akkor, ha végigböngésszük az alábbi sorokat – derüljön ki minden a cseresznyebefőtt készítéséről!

A fűszeres cseresznyebefőtt receptjéért kattints a képre!

Milyen gyümölcsöt használjunk a cseresznyebefőtthöz?

Ugyan sokak fejében az a gondolat élhet, hogy, mint a pálinkához, a lekvárhoz és befőtthöz is jó lesz a satnya minőségű gyümölcs. Ezzel szemben az igazság inkább úgy alakul, hogy érdemes minél jobb minőségű alapanyagot használni a hosszú szavatosság érdekében.

A feszes, lédús, épp tökéletesen érett szemekből készül a legfinomabb és leghosszabb életű befőtt.

A fűszeres cseresznyebefőtt receptjéért kattints a képre!

Ki kell-e magozni a cseresznyét a befőzéshez?

Dönthetünk úgy, hogy eltávolítjuk a szemek közepéről a magot (ebben a cikkben található a magozáshoz pár hasznos tipp), azonban ez abszolút nem kötelező. Sőt, a magos gyümölcs jobban megtartja az alakját, nem fő szét olyan könnyen, mielőtt eltesszük.

Meddig kell főzni a cseresznyebefőttet?

A befőtteket kétszer kell főzni, először magát a gyümölcsöt a cukros, fűszeres vízben nagyjából 15 percig (vagy amíg a cseresznye kicsit meg nem fő, de még nem esik szét), majd az üvegbe zárva még egyszer, további 15-20 percig.

A fűszeres cseresznyebefőtt receptjéért kattints a képre!

Az üvegben főzés során alakul ki a túlnyomás, ami a hűlés során vákuumot képez és frissen tartja a befőtt tartalmát. Az üvegben történő főzést mindig alacsony lángon, gyöngyöző vízben végezzük, nehogy szétrobbanjanak az üvegek. Akár egy külön tálat vagy rácsot is tehetünk a vízbe, hogy szigeteljen a forró fazék és az üvegek között.

Milyen fűszerek illenek a cseresznyebefőtthöz?

A klasszikus, cukros befőtt is kiváló ugyan (és igény szerint felbontás után, a felhasználáskor is fűszerezhető), de még ízesebb eredményt érhetünk el, ha fűszerekkel főzzük össze a gyümölcsöt.

A cseresznyéhez fantasztikusan passzolnak az alábbi ízesítők:

  • vanília
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • kardamom

Hogy nem romlik meg a cseresznyebefőtt?

Amennyiben figyeltünk a tisztaságra, tehát mind a gyümölcsöt alaposan megmostuk, mind az üvegeket és befőzőeszközöket sterilizáltuk (forró vízben például), akkor már szinte biztosan lehetünk abban, hogy befőttünk hosszú életű lesz.

A fűszeres cseresznyebefőtt receptjéért kattints a képre!

Ezeken kívül csak egy további lépés marad, ami bebiztosítja a szavatosságot – a dunszt. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a frissen eltett, még forró befőtteket takarókkal, plédekkel vagy bármilyen hőszigetelő anyaggal bebugyolálva félretesszük pihenni. Ebben a közegben fokozatosan, lassan hűlnek majd le, a folyamat közben pedig lesz ideje kialakulni a vákuumnak.

A befőtteket csak akkor tegyük el a kamrába, ha a dunsztban teljesen kihűltek, és utána megbizonyosodtunk arról, hogy kialakult a vákuumzár!

Nézd meg videón is a fűszeres cseresznyebefőtt elkészítését, hogy biztos minden jól menjen:

Itt a fűszeres cseresznyebefőtt teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További zamatos, nyári receptek várnak rád itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...