Igaz, a harsány, júniusi cseresznye leginkább önmagában majszolva, szemenként szopogatva a legfinomabb – így, nyersen adja vissza leginkább üde ízét, lédús zamatát és feszes, roppanós állagát. Persze mindemellett túl finom egy gyümölcs ahhoz, hogy csak egyféle módon fogyasszuk: ezért előszeretettel készítünk a cseresznye közreműködésével süteményeket, leveseket, salátákat, sőt még húsételeket is. Ha pedig gyakran kalandozunk ilyen kulináris vizeken, elkél majd egy-két újító gondolat, ami felfrissítheti a főztünket.
Nézd meg galériánkban a cseresznye izgalmas felhasználási módjait:
Így használd izgalmasabban a cseresznyét idén nyáron
Tedd salátákba
Egy saláta sokkal több is lehet, mint aminek általában elkönyveljük fejben. Nyáron például kerülhetnek a salátalevelek, friss zöldségek, magvak és sajtok közé édes, lédús gyümölcsök is. A cseresznye kiválóan kiegészít zöld leveles salátákat, némi édességet hoz a tálba, ami ellensúlyozhat sósabb, savanykásabb hozzávalókat.
Kísérjen sajtot
Szintén a fenti okból kifolyólag kerülhet a cseresznye sajtok társaságába is. Tegyük nyersen vagy enyhén megpirítva-megpárolva friss, de karakteres tejtermékek mellé. A kecskesajtnak, fetának, hallouminak például eszméletlenül jól áll – előételként, szendvicsben, salátában.
Fűszerezd bátran
Persze, a gyümölcs aromája önmagában is bombajó, ettől függetlenül bátran tovább fokozhatjuk különböző irányokban – mégpedig aromás fűszerekkel. A kakukkfű, rozmaring, zsálya például mind jól áll a cseresznyének, főleg akkor, ha sütve használjuk, húsokhoz, levesekben, de egészen nyugodtan landolhat a fűszerezett gyümölcs sütemények tésztájában, gyümölcsszószokban és egyéb édességekben is. Mindezek nagyon harsány, nyári ízek, ellenben, ha komfortosabb, megszokottabb vizeken maradnánk, nyúljunk a fahéj, szegfűszeg és szerecsendió felé a polcon.
Tüzesítsd
Mindazoknak pedig, akik a komfortzónák feszegetését kedvelik, még a konyhában is, ajánlott lehet a cseresznye-chili párosítás megkóstolása. A roppanós, lédús szemek mintha incselkednének velünk, és arra hívnának, hogy fűtsünk be nekik egy karakteres paprikával. Ha bátrak vagyunk, tegyük meg: húsételek, saláták, levesek és sütemények is izzadhatnak tőle.
Csábítsd csokival
Amennyiben pedig nem akarunk sós ételekkel babrálni, és egyedül a sütemények érdekelnek minket, mindenképpen készítsünk olyan édességeket, amelyekben a cseresznye csokoládéval találkozhat. Lehetőleg egy karakteres étcsokoládéra vagy cukrozatlan kakaóporra essen a választásunk, ezek ugyanis kiválóan ellenpontozzák a gyümölcs édességét.
Receptek, amelyekben gyakorlattá válik a fenti elmélet:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több napfényes recept vár: