Kiderült, miért finomabb minden csemegeuborkával

Mi, magyarok szinte minden sós ételhez imádjuk a csemegeuborkát. Legyen szó egy finom krumplis tésztáról, paprikás krumpliról, retró szendvicsről vagy egy jó, szaftos sült kolbászról, a csemegeuborka vagy a savanyúság elengedhetetlen eleme az étkezésnek. Mint kiderült, nem véletlenül szeretjük annyira az uborkát...

Van, aki magában is szívesen fogyasztja, de valljuk be, a többség inkább kísérőként eszik csemegeuborkát az ételekhez. A roppanós, harsogó, általában ecettel készült zöldségféle nem véletlenül lett az emberek egyik kedvenc savanyúsága, tudományos magyarázata van annak, miért szeretjük főételekhez vagy éppen szendvicsek mellé enni (kivéve azok, akik a mekis sajtburgerből is kihalásszák azt az egyetlen szeletet).

A megoldás az ecetben keresendő

A savanykás íz és a roppanós textúra mellett az ecet az, ami annyira kívánatossá teszi a csemegeuborkát. Bár furcsának tűnhet, az enyhén savas ételek segítenek még észrevehetőbbé, karakteresebbé tenni az ízeket az ízlelőbimbók számára.

Nem véletlenül van óriási hagyománya számos konyhakultúrában az ecetes zöldségeknek. A japán sushi mellé kínált ecetes gyömbér, bár önmagában erősnek tűnik, a különböző ízesítésű sushikkal és makikkal együtt fogyasztva az ecetes, savas kísérő kiemeli az ételben megtalálható más alapanyagok és ételízesítők aromáit.

Az enyhén savanyú vagy „semleges” ételek és italok segítenek elnyelni bizonyos ízeket, amelyek esetleg túlságosan elnyomnák az ízlelőbimbókat. Jó példa erre a tejivás erőspaprika evése után, amikor is a leterhelt, erős ízt feldolgozó ízlelőbimbókat mentesíteni kell a csípősség alól. Az ecetes zöldségek (uborka, hagyma, káposzta stb.) tehát nemcsak azért jók, mert adott esetben könnyebbé teszik egy-egy zsírosabb étel elfogyasztását, de általuk minden étel finomabb és karakteresebb is lesz.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...