Cseles salátaleves

Közeleg újra a húsvét, és a sonkafőzés. És újra itt a dilemma, mit kezdjünk a sonkalével – mert vétek kiborítani. Főzzünk belőle salátalevest!

Főzzünk, főzzünk, de ha visszagondolok gyerekkoromra, akkor eszembe jut, milyen gondosan tologattam tányérszéli parkoló pályára a zöldes-barnás salátanyúlványokat. A leve ízlett, szóval nem az újrahasznosítással volt a baj, annál is inkább, mert a szintén sonkaléből készült paradicsomos krumplilevest imádtam.

Tárkonyos salátaleves recept

Most mégis azt javaslom, hogy főzzünk salátalevest? Igen, mert ahogy múltak az évek, egyre nagyobb híve lettem, mi több, még a forrázott salátát – anyukám kedvencét – is megszerettem, ami nem más, mint egy befejezetlen salátaleves. Míg mi a friss salátaleveleket tömtük magunkba húskísérőként, ő szívesebben falatozta a leforrázott, majd sült szalonnával összekevert, fokhagymával, sóval-borssal, ecettel ízesített salátáját.

Salátaleves

Nagyanyáim és nagyapáim eledele volt valamikor, sajnos őket nem ismerhettem, de szerencsére anyukám megőrzött egy-két ételt a fejében és ma is szívesen főzi-átadja ezeket nekünk. Ha ...

Tejszínes salátaleves

A kertben ott volt a sok saláta, gondoltam készítek belőle salátalevest. Én mindig csak megfőztem másnak, de nem ettem belőle, mert nem szeretem. Miután készen lettem vele, nem tudtam az ...

Szóval, az rendben van, hogy engem már nem zavar a levesbéli saláta állaga, de nem szívesen kockáztattam volna, hogy esetleg unokáim fanyalogva fogadják, ezért húsvét előtti próbafőzést iktattam be. És egy kis cselhez folyamodtam. Nem hiába írtam arról, hogy a nagyik csodafegyvere a botmixer, most sem csalódtam benne. Amúgy a nálunk szokásos módon jártam el: apróra kockáztam egy kis szalonnát, pirítottam, és húsvéti pluszként kanyarítottam egy darabot a már megvásárolt sonkából, azt is megkapattam a forró zsírban, aztán kiemeltem. Mehetett a zsiradékba a fokhagyma, majd a felaprított saláta, és mielőtt vízzel felengedtem, előkaptam a mixert, és az edényben maradt egyveleget pépesítettem. A többi már a szokásos módon zajlott: vízzel felengedtem, sóval, borssal ízesítettem. A sonka pedig ment vissza a lébe, ahonnan még a habarás (liszttel és ecettel, pici cukorral elkevert tejföl) előtt kivettem, apróra kockáztam, kis zsiradékon megpirítottam és feltétként tálaltam.

Salátaleves 3.

A párom emlegette mindig a salátalevest, de a mi családunk eddig nem evett ilyet. Így most elkészítettük. Így elkészítve sós lesz a leves, de én tettem a tányéromba egy szem édeskét, ...

Salátaleves 2.

Egy régi receptkönyvben találtam rá. Szokatlannak tűnt a hagyma és a petrezselyem íze a salátához. Kipróbáltam, és nem is érződik a hagyma.

Sikeresnek könyveltem el a próbafőzést, hiszen az ily módon előállított cseles leves, ami saláta-krémlevesnek is titulálható, az utolsó cseppig elfogyott. Jöhet a húsvét, és jöhetnek a sonkaléből készült színes levesek!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...