A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a háztartási víztisztító berendezések, amelyek célja a feltételezett szennyeződések eltávolítása, valójában egészségügyi kockázatokat rejthetnek magukban. Sőt, akár ronthatják is a vezetékes víz mikrobiológiai állapotát – olvasható az egyetem hivatalos oldalán.

Ennek ellenére egyre többen használnak otthoni víztisztító eszközöket, pedig a magyarországi ivóvíz alapvetően jó minőségű.
Az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszerünk. A hatóság évente legalább négy alkalommal, településmérettől függően akár több százszor ellenőrzi minőségét, és az eredményt nyilvánosan közzé is teszi
– mondta el dr. Pándics Tamás, a Semmelweis Egyetem Közegészségtudományi Tanszékének vezetője.
Sokan olyan problémák miatt döntenek víztisztító berendezés vásárlása mellett, amelyek valójában már nem jelentenek veszélyt, illetve olyan szennyeződések eltávolításával próbálkoznak, amelyekre egyetlen készülék sem nyújt valódi megoldást.
A hálózatba kerülő ivóvíz minősége egészen a vízóráig általában kiváló. Az ezt követő szakaszon azonban a lakástulajdonosok felelőssége, hogy megelőzzék az esetleges szennyeződéseket, például az ólomtartalmú csövekből eredő ólomszivárgást
– hívta fel a figyelmet Pándics Tamás.
Sokan azért választanak víztisztító berendezést, mert attól tartanak, hogy a csapvíz mikrobiológiai szempontból nem biztonságos. Azonban a közműhálózatból érkező ivóvíz esetében ez rendkívül ritkán fordul elő.
Pándics Tamás hozzátette, hogy sajnos a víztisztító is hordoz mikrobiológiai kockázatokat, gyakran lépnek fel olyan mikrobiológiai problémák, melyek a készülék nem megfelelő üzemeltetéséből adódnak.
Ha a szűrőket nem az előírásoknak megfelelően és kellő rendszerességgel cserélik, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak. Emellett a felhasználó kezéről is szennyeződés kerülhet a szűrőre annak behelyezése vagy tisztítása során. Az egyszerűen hozzáférhető elemek megfelelő karbantartás és fertőtlenítés mellett biztonságosan használhatók, azonban a nehezen elérhető, zárt részekben – például a belső járatokban – gyorsan elszaporodhatnak a mikroorganizmusok. Ez nemcsak víztisztítókat, hanem más berendezéseket, például párologtatókat és inhalátorokat is érinthet.
A klóros víz íze könnyen orvosolható
Sokak pedig azért szereznek be ilyen készüléket, mert zavarja őket a klórszag, illetve -íz, azonban ez könnyedén megoldható:
öntsünk egy kancsóba vizet, hagyjuk állni egy negyedórát, és csak utána igyuk meg!
– javasolja Pándics Tamás.
Tehát, ha csak ezen okok miatt szereznénk be víztisztítót, akkor inkább próbáljuk ki a fenti módszert, és vegyünk más konyhai eszközt az erre szánt pénzen.
Még több cikk, ha fontos az egészséged:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!