Csapd le csacsi, Álom luxuskivitelben, A keresztapa – Híres mozifilmek legemlékezetesebb gasztrojelenetei

A kultikus filmekből nem hiányozhatnak a klasszikus, ételekhez, főzéshez kapcsolódó jelenetek, amik sokszor beszédesebbek a szavaknál. Neked melyik a kedvenced?

A sütés, a főzés és a közös étkezések képesek összehozni a családot, de tökéletes kikapcsolódást jelenthetnek baráti programokhoz, és a szerelmi légyottok felvezetésekéhez is. Éppen ezért a mozifilmek ikonikus jelenetei közül a főzéssel, étkezéssel kapcsolatosak sem maradhattak ki.

Csapd le csacsi

Csak úgy, mint az életben, sokszor a filmekben is a konyhában játszódnak a legfontosabb részek. Igaz, jelen esetben a helyiségben nem esznek, annál inkább isznak, hol töményet, hol sört, aminek következtében „balhé, az van, hiszti, az van!”, és minden egyéb:

Üvegtigris

Az útszélén álló bodega kínálata feleleveníti mindannyiunk strandolós emlékeit. Az állott szendvicsek, az újramelegített virsli, és kolbász, meg a kissé olajos palacsinta mellett leginkább az alkohol és némi kávé tette ki az Üvegtigris bevételét. Meg persze, az 1, az 5 és a 10 bubis ásványvizek.

Szaftos hamburger

A jó hamburger egyetlen dolgon múlik - a húspogácsa minőségén. A pogácsa negyede, húsz százaléka ideális esetben marhafaggyú - ha megkéritek a hentest, összedarálja nektek! Innentől ...

Álom luxuskivitelben

Az 1961-es film angol címe, a Breakfast at Tiffany’s, vagyis reggeli a Tiffay-nál. Holly Golightly (Audrey Hepburn) egy fiatal lány, aki New Yorkba költözött a jobb élet reményében, amiből egyelőre a Tiffany előtti reggelik közben álmodozik. Papírpohárból issza a kávéját, és miközben a péksüteményt majszolja, belefeledkezik az ékszerüzlet kínálatába. Ugyan a film nem az étel körül forog, de a jelenet még most, évtizedekkel később is legendás - a zenéje nem különben:

Csokoládé

Másoknak sütni, főzni, olyasmit jelent, ami melegséggel tölti el az ember szívét. A Csokoládé című film tökéletesen példázza azt, hogy a másoknak örömmel készített finomságok nemcsak annak okoznak örömöt, aki kapja, hanem annak is, aki adja. Juliette Binoche-tól megtanulhattuk, hogy ha belekóstolunk az élet örömeibe, ha felszínre hozzuk, és megéljük elfojtott vágyainkat, egy új és izgalmas világ tárul ki előttünk.

L'ecsó

Egy patkány a konyhában az emberek rémálma, de a Ratatouille, azaz L’ecsó című mozifilm új megvilágításba helyezte a rágcsálók konyhai jelenlétét. Remy, a patkány felmenőitől egészen különböző álmokat dédelgetett: híres francia szakács szeretne lenni. Tervei hallatán családja kineveti, és rá kell eszmélnie, az emberek sem örülnek egy magafajta rágcsálónak a konyhában. Aztán megismerkedik Linguini-vel, akivel együtt megváltják a francia konyhákat, és a francia lecsóval meglágyítják még a legkőszívűbb éttermi kritikus szívét is.

Sült kolbászos lecsó

Tulajdonképpen majdnemhogy szégyenlem magam, hogy lecsóreceptet küldök be, de hát...biztosan vannak még kezdők. Ráadásul a lecsót mindenki máshogy szereti. Aki a szaftos, paradicsomos, ...

Susi és Tekergő

Az ételhez kapcsolódó egyik legromantikusabb filmjelenet a Susi és Tekergő rajzfilmhez köthető. Az 1955-ös Disney mesefilmben az ikonikus spagettis csók egy sikátorban csattan el a két kutya főhős között, amit ugyan már számtalanszor megpróbáltak leutánozni, az eredetit egyik sem múlta felül.

Ízek, imák, szerelmek

Kevés olyan ember él a földön, aki nem szereti a pizzát, és nincs ezzel másként a film főszereplője, Liz Gilbert (Julia Roberts) sem. Amíg barátnője a vonalai miatt aggódik, addig Liz önfeledten harapja az autentikus nápolyi pizzát, az étel lenyűgözi, amit egészen szenvedélyesen fejez ki: „Szerelmes vagyok. Párkapcsolatban élek a pizzámmal.” Mi megértjük.

A szépség és a szörnyeteg

Az 1991-es Disney mesefilm szereplőinek egy része az elátkozott herceg konyhájában él, így a helyszín eleve adott. Belle étkezéseinek felkonferálója Lumiere, a szörny egyik szolgálója, akit gyertyatartóvá varázsoltak, de gasztrotudásán és karizmáján ez mit sem változtatott. Belle elé jobbnál jobb fogásokat tálalnak: marhahúsragut, sajtszuflét, pitét, pudingot, és megannyi mennyei étket.

Marie Antoinette

Sofia Coppola filmjében a dekadencia érzékeltetéséhez a gasztronómiát is felhasználta, amihez többek között egy régi francia cukrászda, a Ladurée híres macaronjait választotta. A finom, pasztell árnyalatú édesség az 1862-ben alapított francia cukrászda specialitása a mai napig. A filmben a bujaságot a habos, krémes, mázas sütemények érzékeltetik a legjobban:

Az élet ízei

Sokan tartják úgy, hogy ahhoz, hogy megértsük egy ország kultúráját, a gasztronómiáját is meg kell ismernünk. A film főszereplői, a Franciaországba költöző indiai Kaddam család, valamint a konzervatív Madam Mallory, aki Michellin-csillagos éttermet működtet egy francia kisvárosban. A két család először verseng egymással, majd ahogy kezdik egymás konyhaművészetét felfedezni, az illatok, és az ízek kavalkádja csodás harmóniában teljesedik ki.

Öt könnyű darab

Az olajfúró munkásként dolgozó Robert Dupea-nek köszönhetjük az egyik legklasszikusabb gasztro filmjelenetet, amit a való életben is sikerrel alkalmazhatunk. Robert csak egy egyszerű omlettet szeretne enni néhány pirítóssal, azonban ez olyan kombináció, ami nincs az étterem menüsorában. Épp a pincérnővel igyekszik dűlőre jutni, amikor elhangzik a kultikus rendelés: „A lehető legegyszerűbbé teszem az ön számára a rendelést: szeretnék egy omlettet, és egy csirkesalátás szendvicset pirítóssal – majonéz, vaj, és saláta nélkül… a csirkét is tartsa meg.” Tény, ez után még folytatódott a diskurzus, a főhős pedig éhes maradt:

A Keresztapa

Francis Ford Coppola 1972-es filmjének szinte minden jelenete kultikussá vált, de gasztronómiai szempontból van egy, ami különösen emlékezetes maradt. A jelenet, amikor Clemenza megosztja a fiatal Corleonéval saját paradicsomszószának titkát, a bizalmi kört érzékelteti:

Babette lakomája

Miután elveszítette férjét és fiát, Babette a polgárháború által feldúlt Franciaországból egy dán kis faluba menekül. A helyi lelkész két lányának házában kap menedéket, munkát, és egészen addig semmi említésre méltó nem történik a puritán faluban, amíg Babette meg nem nyeri a lottót. A házvezetőnő pazar fogadást rendez a helyieknek, akik nemcsak a francia konyhaművészetet, hanem az élet örömeit is újra felfedezik, miközben végig kóstolják a menüsort.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...