Erdőben, útszélen, a kert sarkában, mindenütt ott van, és csak bosszúságot okoz, hiszen csíp, és megfojtja az értékes növényeket. Egészen addig így gondolkozhat a csalánról az ember, míg nem tudja meg, hogy a csalán voltaképpen egy varázsszer, rengeteg különféle csodás gyógyhatással, és ami a legjobb benne, nagyon finom, olyan az íze, mintha magát a kertet ennénk meg.
Vitaminbomba
A- és C-vitaminban, vasban, káliumban, mangánban, kalciumban gazdag, ősidők óta alkalmazzák ízületi fájdalmakra, reumás betegségeknél, általános gyulladáscsökkentésre is alkalmas. Nagyon jó hatással van a prosztataproblémákra, emellett vízhajtó hatása miatt húgyúti fertőzések esetén is segíthet, sőt, méregtelenítő, tisztító hatású gyógynövényként is számon tartják.
Ezt láttad már?
5 nyavalya, amire a nagymamám mindig a csalánt ajánlotta
Allergiára
A csalán természetes antihisztaminforrás, ezért érdemes inni belőle allergiás tünetek kezelésére, enyhítheti a tüsszögést, a szem és orr viszketését is, sőt, az ekcémán is segíthet. Ugyanakkor a bükki füvesember szerint nem szabad állandóan csalánteán élni, érdemes hosszabb-rövidebb kúrákat tartani, különösen tavasszal és ősszel, majd azok között szüneteket hagyni.
A franciák tudják
Azt, hogy a csalántea varázslatos, eddig is tudtam, de hogy milyen szuper konyhai alapanyag, azt csak Váncsa István Lakoma című szakácskönyv sorozatának francia kötetéből ismertem meg. A szerző szerint Toulouse-ban sokfelé szolgálják fel menő éttermekben is a csalánból készült levest, és az egyáltalán nem számít szegényételnek, mint nálunk. Olyannyira fontos, nagyra becsült alapanyag ez a franciáknál, hogy a kerttel, közeli erdővel nem rendelkező párizsi háziasszonyok az interneten sok-sok pénzt adnak azért, amit amúgy csak leszedünk a kert végéből.
Félelmetes, de nem nehéz
Bár gyűjteni kicsit ijesztő, egy vastag pulóver, kabát és egy jól záródó kerti kesztyű megoldja ezt is, a vastag anyagon nem szúrnak át a kis tüskék. Ha útmentén vagy erdőben gyűjtjük, válasszunk olyan területet, ami messze esik autóutaktól. A növények közül érdemes a lehető legkisebbeket választani, minél zsengébb, annál jobb.
Csak a friss
A leveleket a szárról ollóval vágtuk le, így egyetlen egyszer sem csípett meg az agresszív növény, a hőkezeléssel pedig elvesztette a fogait. A tapasztalatok azt mutatják, hogy amint leszedtük, azonnal érdemes felhasználni, mert iszonyú gyorsan szárad, hervad. A kulcsa éppen ez a frissesség, ez az, amitől szuper ételek lesznek belőle. Az illata nagyon hasonlít a spenóthoz, az íze és az állaga viszont más. Egyrészt kevesebb vizet dob ki magából, másrészt tovább kell főzni, lassabban puhul meg.
Mint a spenót, csak még zöldebb
Ha éppen úgy gondolunk rá, mint a spenótra, az kiindulási alapnak tökéletes: éppúgy lesz belőle szuper krémleves, főzelék, krumplival és sok borssal, hagymával és fokhagymával. Az eljárás csak abban különbözik, hogy tovább kell főzni. A spenótnál alacsonyabb víztartalma folytán viszont szuper pesztót lehet belőle keverni magokkal, sóval, fokhagymával és olajjal. Ha kevés vajon megpároljuk a leveleket és fűszerezzük borssal, esetleg szerecsendióval, akkor szuper köret, feltét omletthez, tojásos ételekhez, de a franciák készítenek belőle quiche-t is. Nagyon gyakran használják halak mellé, mártásként vagy tölteléknek, létezik csalános halleves is, sőt, kagylókhoz is használják. Csakúgy, mint a spenót olaszos felfogásában, a csalánból is lehet tésztaszósz lasagnéba és akár gnocchira is.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
8 dolog, amit egészen biztosan nem tudtál az eperről
Nagy kedvencünk az eper, de vajon mindent tudunk róla? Fogadjunk, hogy ezek között lesz újdonság számodra is!
Németh OrsiHETI MENÜ: a héten a ZÖLDSPÁRGA kapta nálunk a főszerepet
A héten úgy döntöttünk, itt az ideje némi szót ejteni a ZÖLDSPÁRGÁRÓL! Itt a szezon, és tudjuk, hogy nem olcsó, de azért néha 1-1 fogásba érdemes belecsempészni!
Nosalty5 igazán tavaszias töltött tök vagy cukkini
Könnyed és nagyon finom töltött zöldséges összeállítással készültünk. Ahogy melegedik az idő, pont effélékre vágyik az ember.
NosaltySe nem saláta, se nem káposzta, mégis imádjuk: ez a...
Az ázsiai konyha egyik legszuperebb kiegészítője szinte fogyaszt, tele van értékes tápanyaggal, és sokféle ételt feldob.
NosaltyCímlapkép: Ács Bori