CSALÁN: a varázsnövény, ami mindenütt nő, ingyen van, és a spenótnál is finomabb

Nemcsak teába főzve hiperegészséges, a csalán tányérra is ezer formában kerülhet, és nem kerül semmibe. 

Erdőben, útszélen, a kert sarkában, mindenütt ott van, és csak bosszúságot okoz, hiszen csíp, és megfojtja az értékes növényeket. Egészen addig így gondolkozhat a csalánról az ember, míg nem tudja meg, hogy a csalán voltaképpen egy varázsszer, rengeteg különféle csodás gyógyhatással, és ami a legjobb benne, nagyon finom, olyan az íze, mintha magát a kertet ennénk meg.

Vitaminbomba

A- és C-vitaminban, vasban, káliumban, mangánban, kalciumban gazdag, ősidők óta alkalmazzák ízületi fájdalmakra, reumás betegségeknél, általános gyulladáscsökkentésre is alkalmas. Nagyon jó hatással van a prosztataproblémákra, emellett vízhajtó hatása miatt húgyúti fertőzések esetén is segíthet, sőt, méregtelenítő, tisztító hatású gyógynövényként is számon tartják.

Ezt láttad már?

5 nyavalya, amire a nagymamám mindig a csalánt ajánlotta

Allergiára

A csalán természetes antihisztaminforrás, ezért érdemes inni belőle allergiás tünetek kezelésére, enyhítheti a tüsszögést, a szem és orr viszketését is, sőt, az ekcémán is segíthet. Ugyanakkor a bükki füvesember szerint nem szabad állandóan csalánteán élni, érdemes hosszabb-rövidebb kúrákat tartani, különösen tavasszal és ősszel, majd azok között szüneteket hagyni.

A franciák tudják

Azt, hogy a csalántea varázslatos, eddig is tudtam, de hogy milyen szuper konyhai alapanyag, azt csak Váncsa István Lakoma című szakácskönyv sorozatának francia kötetéből ismertem meg. A szerző szerint Toulouse-ban sokfelé szolgálják fel menő éttermekben is a csalánból készült levest, és az egyáltalán nem számít szegényételnek, mint nálunk. Olyannyira fontos, nagyra becsült alapanyag ez a franciáknál, hogy a kerttel, közeli erdővel nem rendelkező párizsi háziasszonyok az interneten sok-sok pénzt adnak azért, amit amúgy csak leszedünk a kert végéből.

Félelmetes, de nem nehéz

Bár gyűjteni kicsit ijesztő, egy vastag pulóver, kabát és egy jól záródó kerti kesztyű megoldja ezt is, a vastag anyagon nem szúrnak át a kis tüskék. Ha útmentén vagy erdőben gyűjtjük, válasszunk olyan területet, ami messze esik autóutaktól. A növények közül érdemes a lehető legkisebbeket választani, minél zsengébb, annál jobb.

Csak a friss

A leveleket a szárról ollóval vágtuk le, így egyetlen egyszer sem csípett meg az agresszív növény, a hőkezeléssel pedig elvesztette a fogait. A tapasztalatok azt mutatják, hogy amint leszedtük, azonnal érdemes felhasználni, mert iszonyú gyorsan szárad, hervad. A kulcsa éppen ez a frissesség, ez az, amitől szuper ételek lesznek belőle. Az illata nagyon hasonlít a spenóthoz, az íze és az állaga viszont más. Egyrészt kevesebb vizet dob ki magából, másrészt tovább kell főzni, lassabban puhul meg.

A tökéletes csalánleves receptjéért kattints IDE!

Mint a spenót, csak még zöldebb

Ha éppen úgy gondolunk rá, mint a spenótra, az kiindulási alapnak tökéletes: éppúgy lesz belőle szuper krémleves, főzelék, krumplival és sok borssal, hagymával és fokhagymával. Az eljárás csak abban különbözik, hogy tovább kell főzni. A spenótnál alacsonyabb víztartalma folytán viszont szuper pesztót lehet belőle keverni magokkal, sóval, fokhagymával és olajjal. Ha kevés vajon megpároljuk a leveleket és fűszerezzük borssal, esetleg szerecsendióval, akkor szuper köret, feltét omletthez, tojásos ételekhez, de a franciák készítenek belőle quiche-t is. Nagyon gyakran használják halak mellé, mártásként vagy tölteléknek, létezik csalános halleves is, sőt, kagylókhoz is használják. Csakúgy, mint a spenót olaszos felfogásában, a csalánból is lehet tésztaszósz lasagnéba és akár gnocchira is.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Ács Bori

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...