Csak a szádban olvad, nem a kezedben - Ez a jégrém nem fog a ruhádra csorogni!

A melegben a kezünkre olvadó jégkrémek, vagy a csomagolásukban három perc alatt péppé váló jeges finomságok problémájára keresett választ két brit designer.   

A brit Bompas & Parr designerduó ráérzett az egyik legkomolyabb nyári problémánkra. A jégrémek a nagy melegben szinte azonnal elkezdenek ráolvadni a pálcikát tartó kezünkre - rosszabb esetben a ruhánkra. Akkor sem jobb a helyzet, ha szeretnénk hazavinni egy-két pálcikás darabot: ilyenkor a zacskójába olvad bele menthetetlenül a jégkrém.

Ez biza' nem olvad el...

Az innovatív food design-nal foglalkozó Bompas & Parr a SCOOP: A Wonderful Ice Cream World című interaktív kiállításon mutatja be a fagylalt valóban érdekes jelenét és múltját a londoni British Museum of Foodban. A kiállítás és a különösen forró brit nyár arra inspirálta a tervezőket, hogy előálljanak egy, akár az egész iparágra hatást gyakorolni képes innovációval.

Egy hatalmas, finn pykrete dóm belseje

A designerek egy régi fejlesztéshez nyúltak, amikor a nem olvadó fagyi titkát keresték.

A pykrete nevű anyagot még a második világháború idején fejlesztette ki Geoffry Pyke, aki azon dolgozott, hogy időtálló, az Atlanti-óceán felszínén lebegni képes kifutópályát fejlesszen ki.

Középen látható a pykrete-technológiával megerősített fagyi, míg két oldalon a hagyományos társai oldvadoznak

Pyke rájött arra, hogy a jég előállításához mindössze 1%-a szükséges annak az energiának, ami az acél létrehozásához kell. Mi lenne, ha a repülők egy nagy, mesterséges jéghegyre szállnának le? A feltalálót az inuitok moszattal megerősített, jégből rakott kunyhói inspirálták, és sokat kísérletezett egy faforgáccsal és farostokkal megerősített megoldással egy húspiac alagsorában. Churchill nagy rajongója volt a tervnek, de végül a magas költségek és az újabb, hosszabb távokat megtenni képes repülőgépek megjelenése miatt felfüggesztették a fejlesztéseket.

A Bompas & Parr a faforgácsot és a farostokat ehető növényi rostokkal helyettesítette saját fagyijában. A kiállítás látogatói tesztelhetik a terméket, és ha sikere van, a cég kifejleszt olyan megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a tömegtermelést is.

via METRO

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Zenés receptek - a grafika, a zene és a gasztronómia szokatlan házassága

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...