Csak sült krumplit és chipset evett a tinédzser, 3 év alatt megvakult

Jelenleg is kórházban kezelik azt a 17 éves fiút, aki súlyos látáskárosodást szenvedett az életmódja miatt.

A Nagy-Britanniában élő tinédzser - akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra - étrendje az általános iskola befejezése után lett szélsőségesen egyoldalú: sült krumplin, chipsen néha egy-egy szelet fehér kenyéren illetve sonkán, kolbászon kívül semmit nem evett az elmúlt 3 évben. A fiú válogatóssága mögött saját bevallása szerint az állt, hogy általában az ételek textúrája számára nagyon furcsának tűnik, ezért nem hajlandó a fentieken kívül semmi mást elfogyasztani.

A szülei először 14 éves korában vitték orvoshoz a fiút, aki akkor fáradtságra panaszkodott. A vizsgálatok során megállapították, hogy B12-vitamin-hiánya van és táplálékkiegészítőt írtak fel neki, azonban sem a tablettákat nem szedte be, sem az étrendi ajánlásokat nem tartotta be. A tinia zöldségeket és a gyümölcsöket teljesen kihagyta az étrendjéből, aszélsőségesen egyoldalú étrend miatt bekövetkezett tápanyaghiány (fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok hiánya) következtében pedig 3 év múlva, folyamatosan romló látása miatt szorult újabb kezelésre.

Az újabb vizsgálatok során kiderült, hogy súlyos B12- és D-vitamin, illetve szelén- és rézhiánya is van, az ásványi anyagok hiánya pedig már a csontrendszerében is kimutathatóak,látásvesztése pedig olyan mértékű, amely már a vakság kategóriájába esik.

Mit lehetett volna tenni?

Bodon Judit dietetikus szakértőnk véleménye:

Természetesen mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy hogy történhet meg ilyen egy gyerekkel. Az sajnos egyértelmű, hogy - mivel a gyerek még kiskorú - a felelősség ilyenkor a szülőké. És bár a fenti szélsőséges esetek viszonylag ritkák, az biztos, hogy sok szülő itthon sem fordít elég figyelmet a gyerekek kiegyensúlyozott étrendjére. Ha azonban figyelünk a gyerekre, és úgy látjuk, hogy nagyon szélsőségessé válik az étrendje (pl kamaszkorban, a különböző divatdiétáknak köszönhetően ez előfordulhat), akkor konzultáljunk a gyermekorvossal, illetve dietetikussal. Ha a gyermekünk válogatós, akkor is érdemes szakemberhez fordulni, hogy gyerekünk szervezete egészségesen fejlődhessen, és ne alakuljon ki nála tápanyaghiány.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...