Süsd meg húsvétra a világ legegyszerűbb lekváros pitéjét

Vannak olyan sütemények, amelyek nagyon egyszerűként reklámozzák magukat, és akkor vannak azok, amelyek tényleg szinte nulla munkával elkészülnek. Ez utóbbi kategóriába tartozik az olaszok lekváros pitéje, a crostata is.

Isteni, omlós linzertészta kívül, és a kedvenc gyümölcsös lekvárunk belül: mindössze ennyi kell ahhoz a gyors csodához, ami Olaszországban crostata néven fut. Nem nagyon kell vagy érdemes ezt a nevet fordítgatni, épp elég, ha annyit megértünk a történetből, hogy a crostata egy lekváros pite, amit minimális munkával az (ünnepi) asztalra varázsolhatunk. Ja, és még annyit, hogy isteni sütemény.

A crostata receptjét ITT találod

A linzertészta-készítés fortélyai

A linzer sokakat elriaszthat, pedig egyáltalán nem bonyolult tésztafajta, főleg akkor nem, ha a farzsebünkben tudhatjuk az elkészítéséhez szükséges kis trükköket. A két kulcsszó a határozottság és a gyorsaság.

Ugyanis ha túldolgozzuk a tésztát, a linzerben megerősödik a glutén, ettől pedig keményre, rágósra sül a sütemény.

Ezt elkerülendő, használjunk konyhai robotgépet, illetve nagyon hideg vajat. Pár gyors fordulat után össze is áll majd a tészta, szóval ne járassuk örökké a gépet. Már csak azért sem, mert felolvad a vaj, és ekkor nem alakulnak ki az omlóssághoz szükséges zsiradékrétegek.

A crostata receptjét ITT találod

Valamennyire így is felpuhul majd a tészta, ezért mindenképpen be kell tennünk a hűtőbe pihenni. Minimum 30 percet adjunk neki, de még jobb, ha egy egész éjszakára is bent tudjuk hagyni. Egy 10-12 órás pihenő csodákra képes, mert ekkor ellazul a glutén, ergo omlósabb lesz a sütemény.

Hogyan állítsunk össze egy crostatát?

Persze nincsenek kőbe vésett szabályok, ha a crostatáról van szó (ezért viszonylag nehéz elrontani). Azért nézzünk most néhány támpontot az elkészítéssel kapcsolatban, hogy minden simán menjen.

A crostata receptjét ITT találod

A pihentetett tésztát nagyjából 2-3 cm vastagra érdemes kinyújtani, így nem kell attól tartanunk, hogy kiszakad, de attól sem, hogy nyers marad a sütőben. Süthetjük egy kisebb méretű (nagyjából 18-20 cm átmérőjű) piteformában, de bármilyen más kerek, peremmel rendelkező edényben is.

A formába engedett tészta alját szurkáljuk meg villával, hogy az alatta kialakuló gőz ki tudjon szabadulni, és egyenletesebben süljön a pite. Erre jöhet a lekvár, amit lássunk el a maradék szélekből készített ráccsal. A pite széleit hajtogassuk le, hogy szép rendezett külsőt kapjon a sütemény. Akár virágokat, leveleket is csinálhatunk a fennmaradó tésztából.

A crostata receptjét ITT találod

A crostata tetejét nem mindig kenik le tojással, persze ha szép fényes, aranybarna külsőt adnánk neki, akkor bátran ecseteljük. A pite teljesen kihűtve lesz a legfinomabb, így mindenképpen adjunk neki időt a sütés után.

Süssünk olasz lekváros pitét!

Hozzávalók: 500 g liszt, 200 g porcukor, 250 g vaj, 2 db tojás, 1 csipet só, 1 citrom héja, 1 üveg lekvár (250 g)

A lisztet, porcukrot és sót aprítógépbe tesszük, és pár gyors fordulattal összekeverjük. Majd belekockázzuk a nagyon hideg vajat, és gyorsan morzsás alakúra dolgozzuk. Figyeljünk rá, hogy ettől a ponttól minél rövidebb ideig keverjük a tésztát, különben nem lesz omlós.

A crostata receptjét ITT találod

A tojásokat egy kis tálban felverjük, majd hozzáöntjük a vajas-lisztes keverékhez, és csak addig hagyjuk dolgozni az aprítógépet, amíg a tészta épphogy csak össze nem állt. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és minél kevesebb gyúrással téglát formálunk belőle.

A tésztát minimum 30 percre a hűtőbe tesszük. A legjobb az, ha a sütés előtti napon elkészítjük, és 10-12 órán keresztül pihentetjük a hűtőben. Így omlósabb tésztát kapunk.

A pihentetett tésztát három részre osztjuk, mivel ebből a mennyiségből három kisebb pite jön ki. Felhasználásig a tésztát mindig tartsuk a hűtőben, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ha egyszerre nem szeretnénk három pitét sütni, a többi tésztát le is fagyaszthatjuk.

A crostata receptjét ITT találod

Az elővett adagot lisztezett felületen kinyújtjuk közepesen vékonyra (nagyjából 2 cm vastag legyen). A sodrófára csavarva beleengedjük a kisméretű (18-20 cm átmérőjű), kivehető aljú piteformába. A tésztát óvatosan belesegítjük a forma aljába, hogy ne húzódjon, ne szakadjon. A sodrófával vagy egy késsel eltávolítjuk, és félretesszük a széleket.

Egy villával megszurkáljuk a pite alját. A lekvárt egyenletesen elegyengetjük a pitében úgy, hogy ne töltse meg teljesen a tésztát (a széleket le fogjuk hajtani).

A crostata receptjét ITT találod

A maradék tésztából azonos szélességű, vékony csíkokat vágunk, majd négyzetrácsos elrendezésben a pite tetejére tesszük őket. A pite szélén fennmaradó tésztát óvatosan ráhajtjuk a rácsozatra.

A pitét 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 45 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, úgy tálaljuk.

Az olasz lekváros pite teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas nemzetközi receptet találsz itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...