Így készül a Croque Madame, a francia kalapos nők reggelije

A Croque Madame a franciák egyik leghíresebb melegszendvicse. Párja, a Croque Monsieur ugyanúgy készül, különbségük mindössze annyi, hogy a Madame fejére tükörtojás kerül kalap gyanánt. Mindegy hát, hogy ki választja napindítónak ezt a reggelit, az 1900-as évek eleji párizsi kávézókba repíti majd vissza. Nem is olyan rossz egy szendvicstől, igaz?

Croque Madame és Croque Monsieur kéz a kézben járják a francia utcákat, ahol a legtöbb étteremben és kávézóban szerepelnek a reggeli étlapon. Az ikonikus duót a 19. század elején alkotta meg véletlenül egy kísérletező kávézói alkalmazott, és milyen jól tette! A besamel-szósszal nyakon öntött melegszendvics a legjobb dolog, ami történhet velünk reggel!

Használhatunk hozzá bármilyen reszelt sajtot, de akkor lesz igazán autentikus, ha ementáli, comté vagy gruyere sajtot választunk.

A franciák egy speciális, szendvicskenyér formájú brióssal készítik, ami nálunk sajna nem elérhető a hazai pékségekben, így talán a legszerencsésebb, ha sima fehér kenyeret használunk. Ha mégis édesebb ízt szeretnénk, próbáljuk ki kaláccsal.

A villás reggeli minden rétege újabb szintre emeli a délelőtt fogalmát, és bár melegszendvicseknél kifogyhatatlan a hozzávalók tárháza, a tükörtojással koronázott királynő már biztosan megvan!

Croque Madame, a franciák villásreggelije - Recept itt!

A Croque Madame receptjét itt találod. Készítsd el, és dobd fel vele valaki reggelét!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...