Aki 5 perc alatt szeretne gofrit sütni, annak egészen biztosan kedvence lesz a croffle névre hallgató költemény. Ez, a croissant és a waffle (azaz gofri) szavakat ötvöző kifejezés nem árul zsákbamacskát: tényleg egy felcsavart, nyers croissant-t kell gofrisütőbe tennünk, majd lelapítanunk, hogy megkapjuk életünk leggyorsabb, aranybarnán kínálkozó gofriját. Ha például nőnapra kedveskednénk valakinek némi édességgel, de idő híján vagyunk, jobb dolog nem is történhet velünk a croffle-nél.
Abszolút nem újdonság a különböző édességek keresztezése a konyhában. Az olyan kreálmányok, mint a cruffin (croissant+muffin) vagy a brookie (brownie+cookie) általában az internet valamelyik bugyrában születnek meg, majd onnan indulnak el hódító útjukra.
A croffle esetében is hasonló életútról beszélhetünk: internetes legendák szerint egy ír cukrász alkotta meg a receptet, amely a közösségi média platformjain talált népszerűségre és lelkes rajongókra.
Receptje pofonegyszerű: kész leveles tésztából kell croissant-okat csavarni, majd kristálycukorba forgatni, végül egy kiolajozott gofrisütőben készre sütni.
A kis kiflik természetesen tölteléket is kaphatnak: mi a kipróbálásuk során nutellával, pisztáciakrémmel és málnalekvárral kentük meg a belsejüket. Persze nem szabad túlzásba esni a kencékkel, különben az összes a gofrisütőnk lapján fogja végezni...odakozmálva.
A kisült croffle kívül ropogós, belül viszont megtartja a leveles süteményeknél már ismert és szeretett foszlós állagát. Tálalhatjuk porcukorral, mézzel vagy sziruppal, valamint egy marék bogyós gyümölcs is nagyon jól áll neki.
Készítsünk croffle-t!
Hozzávalók:
400 g leveles tészta, 100 g nutella (és/vagy pisztáciakrém), 100 g málnalekvár (vagy bármilyen lekvár), 100 g cukor, 4 ek napraforgó olaj
@nosalty.hu Ti mivel töltenétek meg?🤤 #nosalty #tiktokhungary #cooking #craffle #croissant #waffle @egeszalakos ♬ I AM WOMAN - EMMY MELÍ
A leveles tésztából háromszögeket vágunk, a hosszabb felüknél kenünk minden háromszögre egy teáskanál lekvárt vagy krémet, majd kiflivé csavarjuk őket.
A kifliket megforgatjuk kristálycukorban. A gofrisütőt felmelegítjük, majd a sütés előtt vékonyan bekenjünk olajjal. Amennyiben szögletes gofrisütőnk van, mindkét oldalára 1-1 kiflit tegyünk. A kerek sütőben úgy rendezzünk el 2 kiflit, hogy távol legyenek egymástól, és ne süljenek össze.
Süssük a kifliket 2-3 percig, amíg kívül aranybarnák nem lesznek. Aki ropogósabbra szeretné, tovább süsse, aki belül foszlósra, az kicsit kevesebb ideig. A croffle-t porcukorral, sziruppal, lekvárral vagy gyümölcsökkel tálaljuk.
A croffle teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több gyors, trükkös és furfangos recept vár: