A kukoricapelyhes bundába forgatott rántott hús egyre népszerűbb itthon is. Sokan azért szeretik jobban, mint az egyszerű panírt, mert jóval ropogósabb, karakteresebb lesz vele a rántott csirkecomb vagy csirkemell. A durvára összetört cornflakesdarabkákkal borított hús kívül tényleg ropogós, belül puha kontrasztja remek megoldás, ha egy kicsit feldobnánk a megszokott ízeket, de a kukoricapelyhet nemcsak ekkor érdemes használni a konyhában. Ki gondolta volna, hogy sós és édes süteményekben, pitékben is remekül érvényesül?
A roppanás!
Hogy miért is annyira töretlen a sikere a kukoricapehelynek, annak vannak természetesen marketinges és élelmiszeripari okai, de azt el kell ismerni, hogy
A legtöbben a roppanós állaga miatt szeretik, amely remekül kontrasztban áll a hozzá fogyasztott tejjel vagy joghurttal, vagy más folyékony, lágy összetevővel. A süteményekben is épp ezt a roppanós hatást használjuk ki.
A BBC receptjében egy pofonegyszerű, lekvárral megtöltött vajas pite tetejét szórják meg a pehellyel, amely a sütés során igazi ropogós rétegben teríti be az édes és a lekvártól lágy sütit.
De nemcsak vajas sütiket, hanem például magos vagy zabpehellyel készülő kevert sütemények tetejét is megszórhatjuk ezzel, sőt a házi granolaszeletnek is jót tehet, ha a külső rétegen a cornflakes darabkái roppannak. De muffinokat, kevert sütiket is érdemes cornflakesszel dúsítani, mert a ropogós darabkák extra ízt adnak a süteménynek.
Ha pedig kedveljük az angolok crumble-jeit, azaz a különböző száraz és nedves összetevőket nem összekeverő, hanem külön-külön egy tepsiben összesütő, gyümölcsös sütijeit, akkor is érdemes a száraz összetevőkben kukoricapelyhet használni, épp annyira fogja beinni a pehely a gyümölcsök nedvességét, hogy még nem ázik szét, de ízében érezhető a darabkákon a gyümölcsös aroma.
Sósan is jó
A különböző édes, gyümölcsös piték mellett próbáljuk ki sós ételekben is, ha például valamilyen sós tarte-ot készítünk, a zöldséges, sajtos töltelék tetejét szórjuk meg pár marék kukoricapehellyel, olyan lesz, mintha valamilyen extra roppanós, sült sajtfélét is adtunk volna az ételhez.
Ha pedig valamilyen pikáns, sós krémlevest készítünk, a megszokott levesbetétek (levesgyöngy, kolbászchipsz, sült bacon, pirított mag- és diófélék és popcorn) mellett kipróbálhatjuk a kukoricapelyhet is, egyáltalán nem fogja édessé tenni a levest!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai tippek: