A cornflakes nemcsak tejbe vagy panírba jó, sütikbe is teheted

Sokak számára a reggelek alapdarabja az egyszerű, ízesítetlen (olykor cukros) cornflakes, amit tejbe vagy joghurtba keverve, kakaóval, gyümölcsökkel, magokkal fogyasztanak. A kukoricapehely felhasználása pedig még számos más ételben is hasznos lehet, és itt most nemcsak a panírozásra gondolunk.

A kukoricapelyhes bundába forgatott rántott hús egyre népszerűbb itthon is. Sokan azért szeretik jobban, mint az egyszerű panírt, mert jóval ropogósabb, karakteresebb lesz vele a rántott csirkecomb vagy csirkemell. A durvára összetört cornflakesdarabkákkal borított hús kívül tényleg ropogós, belül puha kontrasztja remek megoldás, ha egy kicsit feldobnánk a megszokott ízeket, de a kukoricapelyhet nemcsak ekkor érdemes használni a konyhában. Ki gondolta volna, hogy sós és édes süteményekben, pitékben is remekül érvényesül?

A roppanás!

Hogy miért is annyira töretlen a sikere a kukoricapehelynek, annak vannak természetesen marketinges és élelmiszeripari okai, de azt el kell ismerni, hogy

A legtöbben a roppanós állaga miatt szeretik, amely remekül kontrasztban áll a hozzá fogyasztott tejjel vagy joghurttal, vagy más folyékony, lágy összetevővel. A süteményekben is épp ezt a roppanós hatást használjuk ki.

A BBC receptjében egy pofonegyszerű, lekvárral megtöltött vajas pite tetejét szórják meg a pehellyel, amely a sütés során igazi ropogós rétegben teríti be az édes és a lekvártól lágy sütit.

Cornflakes-keksz

Ezek az enyhén ropogós, belül szaftos, aranyszínű kukoricapehely-köntösbe forgatott kekszek már önmagukban is nagyon finomak és különlegesek. Kínáljuk őket kávé vagy tea mellé, de ...

De nemcsak vajas sütiket, hanem például magos vagy zabpehellyel készülő kevert sütemények tetejét is megszórhatjuk ezzel, sőt a házi granolaszeletnek is jót tehet, ha a külső rétegen a cornflakes darabkái roppannak. De muffinokat, kevert sütiket is érdemes cornflakesszel dúsítani, mert a ropogós darabkák extra ízt adnak a süteménynek.

Ha pedig kedveljük az angolok crumble-jeit, azaz a különböző száraz és nedves összetevőket nem összekeverő, hanem külön-külön egy tepsiben összesütő, gyümölcsös sütijeit, akkor is érdemes a száraz összetevőkben kukoricapelyhet használni, épp annyira fogja beinni a pehely a gyümölcsök nedvességét, hogy még nem ázik szét, de ízében érezhető a darabkákon a gyümölcsös aroma.

Sósan is jó

A különböző édes, gyümölcsös piték mellett próbáljuk ki sós ételekben is, ha például valamilyen sós tarte-ot készítünk, a zöldséges, sajtos töltelék tetejét szórjuk meg pár marék kukoricapehellyel, olyan lesz, mintha valamilyen extra roppanós, sült sajtfélét is adtunk volna az ételhez.

Kukoricapelyhes-csokis minimuffin

Mivel is készülhettünk volna az óvodai farsangra mással, mint ezzel az egészségesen finom minimuffinnal. Hamar elkészült, és a farsangi forgatag közepette ugyanolyan hamar el is fogyott.

Ha pedig valamilyen pikáns, sós krémlevest készítünk, a megszokott levesbetétek (levesgyöngy, kolbászchipsz, sült bacon, pirított mag- és diófélék és popcorn) mellett kipróbálhatjuk a kukoricapelyhet is, egyáltalán nem fogja édessé tenni a levest!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...