Coq au vin
Hozzávalók 4 főre
1.5 kg csirke (tanyasi)
2.5 dl száraz vörösbor
5 dl szárnyas alaplé
10 dkg füstölt szalonna
16 kis db gomba
8 db sonkahagyma (kisebb)
2 gerezd fokhagyma
3 dkg passzírozott paradicsom
55 g vaj
1 evőkanál finomliszt
1 ek cukor
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés
- A csirkét feldaraboljuk: szárnyak, mellek, combok (a farhát részt eltesszük alapléfőzéshez), és sózzuk, borsozzuk.
- A vaj felét egy nagyobb átmérőjű lábasban (amiben kényelmesen elfér a hús) felhevítjük, beletesszük a csirkedarabokat, és többször megforgatva megpirítjuk minden oldalról.
- Hozzáadjuk a szalonnát és a megpucolt, de egészben hagyott hagymafejeket.
- Kb. 10 perc elteltével mehetnek bele a megtisztított gombafejek és az egészen finomra vágott fokhagyma. Lefedve pároljuk néhány percig, amíg a gomba levet ereszt.
- Átforgatjuk a húsokat a párolólében, majd hozzáadjuk a lisztet, a paradicsomot, a bort és a cukrot. Felforraljuk.
- Felöntjük az alaplével, ismét felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, annyira, hogy éppen csak gyöngyözzön a lé.
- Kb. 50 perc alatt puhára főzzük a húst.
- A lábasból kiszedjük a zöldségeket, szalonnát és a húst. A főzőlevet összeturmixoljuk a maradék vajjal.
- A gombával, hagymával és szalonnával körítve, a mártással meglocsolva, friss, ropogós baguette kíséretében tálaljuk a borban főtt csirkét.