Már több mint 560.000 angol font (csaknem 250 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.
A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.
Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.
A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.
A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, majd Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, de itt volt még Havas Dóra gasztroblogger és műsorvezető, Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere, Eke Angéla és Balázs Andi színésznők, valamint Mautner Zsófi is.
Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján:
2022. május 1-én, vasárnap 19:00-tól ezúttal Vida Kata gasztroblogger és férje, Csepella Olivér, a Csaknekedkislány együttes frontembere és képregényszerző várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.
Hogy mit készít Kata és Olivér?
Csodás mángold és céklakrém lesz a menü, töltött céklalevéllel és mennyei sült céklasalátával.
Mángold vagy céklalevél krém
- 1 nagy csokor mángold (vagy céklalevél)
- 1 csokor friss kapor
- 1 csokor friss medvehagyma
- 1 ek. só a főzővízhez + ½ tk. só az ízesítéshez
- 150 ml 20%-os tejszín
- ¼ tk. bors
Töltött céklalevél
- 40g hajdina
- 2 ek olaj
- 200g gomba
- 2 hagyma
- 1 répa
- 1 csokor mángold: 8-10 levél
- 1 paradicsomkonzerv
- 1 csipet cukor
- 2 ek tejföl
Sült céklasaláta
- 20g szárított erdei gomba
- 3 cékla
- 2 ek olaj
- 4 lilahagyma
- 3 ek gyümölcsös balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma
Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?
Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!
Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.