Már közel 435.000 angol font (nagyjából 196 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.
A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.
Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.
A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.
A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, majd Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, de itt volt még Havas Dóra gasztroblogger és műsorvezető, illetve Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere is.
Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján:
2022. április 10-én, vasárnap 19:00-tól ezúttal Eke Angéla színésznő két recepttel is várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.
Hogy miket főz majd Angéla?
Ez a hét az édesszájúaknak kedvez majd, hiszen két desszert készül a konyhában. Tojáslikőr és házi karamellás popcorn, „a nagymama konyháját idéző hangulatban". De nemcsak a vasárnap esti filmhez valót készíthetjük el, hanem ahogy Angéla ígéri, „lesznek dallamok és történetek minden mennyiségben".
Mindenképpen legyen otthon:
- kb. 1 doboz tojás
- fél liter tej
- 1 doboz tejszín (Angéla növényi tejből készíti)
- vaníliarúd
- kb. 2,5 dl whiskey vagy vodka
A popcornhoz pedig:
- egy nagyobb csészényi pattogtatni való kukorica
- 10 dkg vaj
- 20 dkg barna cukor
- kukoricaszirup (opcionális)
Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?
Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!
Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.