A citrusok és a kókusz kombinációja megoldást jelenthet egy komoly problémára

Azt eddig is tudtuk, hogy egészségesek, de arra vonatkozóan kevés bizonyíték létezett, hogy jót tesznek a fogainknak.

Egy új tanulmány szerint a citrusfélékben és a kókuszdióban egyaránt megtalálható egy vegyület, amelynek módosított változata segíthet a fogínybetegségek leküzdésében azáltal, hogy megcélozza a szájban található káros baktériumokat. Ez a felfedezés már csak azért is fontos, mert ennek hatására olyan szájápoló termékeket alkothatnak meg a szakértők, amelyek hatékonyabbak és egyben kíméletesebbek.

A citrusok és a kókusz kombinációja megoldást jelenthet egy komoly problémára

Mi is az a periodontitisz és miért kell ellene tennünk?

Az úgynevezett foggyökérhártya-gyulladás vagy periodontális betegség egy igen komoly állapot, ami világszerte a felnőttek közel felét érinti – ennek ellenére sokan nem veszik kellően komolyan.

Ez tulajdonképpen egy bakteriális fertőzés, ami a fogakat körülvevő és tartó szöveteket, illetve csontokat (gyökérhártya) támadja meg. Akkor kezdődik, amikor a baktériumok a szájban ragadós filmet, úgynevezett lepedéket képeznek a fogakon, ami az íny gyulladásához vezet. Ha nem kezelik, súlyosabb formákká fejlődhet, potenciálisan fogvesztést okozhat, és akár más egészségügyi problémákhoz is hozzájárulhat, mint például a szívbetegség és a cukorbetegség.

A kezeléssel több probléma is van

A fent említettek miatt tehát fontos, hogy az állapotot ne hagyjuk figyelmen kívül, azonban a kezelésnek is megvannak a maga hátulütői. Az ínybetegségek jelenlegi kezelései gyakran olyan durva vegyszereket tartalmaznak, amelyek irritálhatják a szájat, és néhány ember számára kihívást jelent a rendszeres használatuk.

Ezért forradalmi a kutatás

Itt jön képbe a japán tudósokból álló csapat által végzett új kutatás: az eredmények szerint a citrusfélékből származó prunin nevű természetes vegyület módosított változata forradalmasíthatja azt, ahogyan ma kezelik ezeket a betegségeket.

A prunin laurate vagy röviden Pru-C12 nevű anyag úgy jön létre, hogy a prunint – a grapefruit héjában található vegyületet – laurinsavval – a kókuszolajban és az anyatejben található zsírral – kombinálják. Ez a kombináció olyan anyagot hoz létre, amely hatékonynak tűnik az ínybetegséggel kapcsolatos baktériumok elpusztításában. És minderre úgy képes, hogy közben nem károsítja az emberi sejteket, ráadásul íztelen és hipoallergén is.

Shigeki Kamitani, az Osaka Metropolitan Egyetem professzora szerint, ha a jövőben bebizonyosodik, hogy a prunin használata biztonságos az emberek esetében, akkor az egy olcsó és kvázi természetes antimikrobiális megoldás hozhat létre az ínygyulladásokra.

De miért lehet hatásos?

A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy a Pru-C12 kiemelkedő képességgel rendelkezik a Porphyromonas gingivalis terjedésének megállításában. Ez pedig egy olyan baktériumtípus, ami erősen kötődik a különböző ínybetegségekhez. Fontos részlet, hogy minderre már kifejezetten alacsony koncentrációban is képes – ezzel lekörözve sok jelenleg használt antimikrobiális szert. Ez tehát arra utal, hogy a Pru-C12 célzottabb és hatékonyabb módja lehet a káros szájbaktériumok legyőzésének.

És ez még nem minden!

A különböző fogászati problémák esetén nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, a prunin pedig ebben is élen jár. A Pru-C12 ugyanis nemcsak elpusztítja a baktériumokat, hanem segít megakadályozni azt is, hogy biofilmeket képezzenek. A biofilmek úgy működnek, mint a baktériumok erődítményei, amelyeket azért építenek, hogy megvédjék magukat, így sokkal nehezebb eltávolítani őket. Ennek köszönhetően ez a különleges anyag megkönnyítheti a fogak és az íny tisztán és egészségesen tartását.

További pozitívum, hogy a Pru-C12 gyengédnek tűnik az emberi sejtekkel szemben. A humán sejtvonalakon tesztelve nem mutatott toxikus hatást, még a baktériumok elpusztításához szükségesnél jóval magasabb koncentrációban sem. Ez arra utal, hogy egy biztonságosabb alternatíva lehet a szájápolási termékekben jelenleg használt durvább vegyszerekre.

Az eddigi kutatásokat még csak egereken végezték, ám az eredmények már így is bíztatóak. Ha a további kutatások megerősítik ezeket, akkor a szájápoló termékek új generációja jelenhet majd meg a boltok polcain.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...