Csínján kell bánni a citrusfélékkel: nem minden részük egészséges

A téli hónapokban előszeretettel használjuk kedvelt citrusféléinket a legkülönbözőbb módokon. Sütemények és forró italok előnyben, na de miért jelentene veszélyt egészségünkre a fogyasztásuk?

Mindenki tudja, hogy a citrusfélék magas vitamintartalmuk miatt különösen előnyösek a téli időszakban, de vajon miért intünk óva fogyasztásuktól?

Citrusok
Legkedveltebb citrusféléink egészségesek, de veszélyesek is lehetnek egészségünkre

A citrom és a narancs is vitaminokban gazdag gyümölcs, előbbi kiemelkedő C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert, antioxidánsaival véd a szabad gyökök ellen, a citromsav pedig a vesekövek kialaulását is gátolja. A narancs segíti a vas felszívódását, antioxidánsai megelőzik a rák kialakulását, fitoösztogénjei pedig nőgyógyászati panaszokat enyhítenek.

Ezért jelenthetnek veszélyt az egészségünkre a citrusok

Amennyire egészségesek a citrusok, olyannyira lehetnek károsak az egészségünkre nézve, ugyanis a távoli országokból érkező gyümölcsöket szinte minden esetben felületkezelik.

Így, ha a héjukat reszelnéd süteménybe, akkor meglehet, hogy engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek is a tésztában landolnak.

Citromos muffin

Elsősorban a citromrajongók figyelmébe ajánljuk ezt a könnyed muffint, ugyanis nemcsak a tésztába került bőségesen a gyümölcsből, de a kész muffint is meglocsoltuk kevés ...

A termék címkéjét minden esetben érdemes ellenőrizni, ugyanis kötelező feltüntetni, ha a gyümölcs héja alkalmatlan a fogyasztásra. A bio citrusfélék ilyen szempontból biztonságosak, mert azokat semmilyen szerrel nem kezelik. Az aszalt és kandírozott citrus is remek választás lehet, ha a citrom vagy a narancs héját használnád fel.

Forrásunk volt.


További hasznos cikkek az ünnepekre:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!