Nemcsak szezonalitásuk miatt fogynak nagyobb számban télen a citrusok, hanem abból a praktikus okból kifolyólag is, hogy magas C-vitamintartalmuk révén hozzájárulnak az ilyenkor több kihívásnak kitett immunrendszerünk megerősítéséhez. Éppen ezért nagyon jól tesszük, ha nagy számban faljuk a narancsokat, mandarinokat és egyéb citrusokat – persze olyan módon, hogy ne unjunk rájuk egy hét után. Az alábbi ötletek segíthetnek még színesebbé tenni a fanyar citrusok konyhai felhasználását, érdemes őket megfogadni!
Nézd meg galériánkban a citrusok felhasználásának izgalmas módjait!
Így használd izgalmasabban a citrusokat idén télen
Landoljanak salátában
Bátran rakhatunk a salátáinkba citrusgerezdeket, nem fogják gyümölcssalátává tenni az étket – ízesebbé, frissebbé és meghökkentőbbé viszont annál inkább. A savanykás narancs, mandarin és grapefruit kiválóan illik a téli gyökérzöldségekhez, az összes hagymákhoz, de a leveles zöldekhez és salátákhoz is. Használatukkor csak arra figyeljünk, hogy a saláta egész fanyarabb lesz, ezt érdemes lehet kompenzálni, ellensúlyozni vagy kiemelni a dresszing ízesítése során.
Friss sajtokkal
Valamilyen meglepő okból kifolyólag a legtöbb citrus komplex ízkapcsolatot képes kötni a friss sajtokkal. Talán ez utóbbiak lágy, kellemes állaga vagy enyhén édeskés, nem túl karakteresen sós aromája miatt? A válasz többrétű is lehet, a lényeg, hogy a krémsajt, a mozzarella, a feta, a friss kecskesajt mind-mind kerüljön idén télen citrusok társaságába.
Tésztaszószokat savanyítva
Vegyünk példát az ázsiai tésztaszószok sokszínű világából: itt gyakran kerül valamilyen savanykás alapanyag a keverékbe, ami később sűrűn vonja majd be a különböző tészták hosszú szálait. Kóstoljunk meg pár házi keverésű tésztaszószt, ázsiai módra: használjunk mogyoróvajat, lime- vagy citromlevet, szójaszószt, chilit, gyömbért, fokhagymát vagy egyéb tetszőleges ízesítőket. Vagy ha távol áll tőlünk ez a konyha, próbáljuk meg a már ismert szószokat feldobni némi savassággal. A zöldséges, halas, de akár a paradicsomos mártások is sokat nyerhetnek ezzel.
Egészben süteménybe
Van úgy, hogy belereszeljük egy-egy narancs héját egy kósza kevert sütemény masszájába, esetleg a levéből facsarintunk valamennyit a tálba… de miért ne tehetnénk bele az egész gyümölcsöt (majdnem) mindenestül a tésztába? Megtehetjük, de csak akkor, ha biogyümölcsöt veszünk, azt alaposan megmossuk, majd eltávolítjuk a nemkívánatos magokat és fehér rostokat a belsejéből. A felkockázott citrust beleturmixolhatjuk sütemények tésztájába, így elérve a legmaximálisabb narancsos vagy citromos ízt.
Próbáld ki például ezeket a citrusos recepteket:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha készen állsz további hajmeresztő konyhai manőverekre is: