Citromos sókéregben sült tengeri hal

2004-et írtunk. Fiatalok voltunk, függetlenek és kalandvágyók. S nem utolsósorban, közeledett a nyár. Az első nyár, amikor „csajos nyaralást” terveztünk.Nem volt túl sok pénzünk, ezért úgy gondoltuk, csakis olyan helyre megyünk, ahova elvisz az autó is.Horvátországra, Rab-szigetére esett a választásunk.

Elérkezett az indulás estéje. Telepakoltuk a barátnőm citromsárga 2-es Golfját olyannyira, hogy egymást nem láttuk. De nem bántuk. Ettől még egész éjszaka beszélgettünk, nevetgéltünk, hiszen tudtuk, vár bennünket a kék ég, a még kékebb tenger és az első nyarunk együtt. Pár nap elteltével hajókirándulásra indultunk. S ahogy ez a független lányokkal történni szokott, a hajó, fiúkból álló személyzete meghívott bennünket éjszakai horgászatra. Alighogy elhagytuk a kikötőt, mi már nem tudtuk földrajzilag hol járunk, de mivel érdekesebb volt a hálóval kifogott tömérdek tengeri élőlény, nem is érdekelt bennünket annyira. Egyszer csak kikötöttünk. Ott voltunk Horvátország és Olaszország között a sötét éjszakában, egy betonmólón. Előttük a koromsötét tenger, jobbunkon Horvátország, balunkon pedig Olaszország apró fényei. A fiúk pillanatok alatt felállították hordozható grilljüket és tüzet gyújtottak. Ekkor érkezett el a legtökéletesebb halétel ideje,

a Citromos sókéregben sült tengeri hal kakukkfűvel

Hozzávalók 4 főre

  • 2 db konyhakész durbincs
  • 4 kg só
  • kb 3 dl víz – megközelítő érték
  • 1 db tojás
  • 1 marék kakukkfű – lehet helyette petrezselyem is
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A sót elkeverjük annyi vízzel, hogy kásás legyen, valamint hozzá keverjük a reszelt citrom héját és a tojást. Ha kásás egyveleget kaptunk, akkor egy tepsi aljára teszünk egy réteget kb. 1 – 1,5 cm vastagságban.
  2. A halakba teszünk fél-fél marok kakukkfüvet, majd ráfektetjük a sórétegre. Ezután a halakat bevonjuk a maradék sóréteggel, s lefedjük alufóliával. 200 fokon előmelegített sütőben 40 perceg sütjük – nekem addig kellett –, s a fóliát 30 perc után levesszük róla, a maradék 10 percben nélküle sütjük.
  3. Miután kész, óvatosan feltörjük a sókérget, s igyekszünk a halhúst úgy kivenni, hogy ne érintkezzen a sóval, mert akkor annyira sós lesz a hús, hogy nem tudjuk megenni. A kéreg elméletileg leszedi a bőrt is, de ha nem, akkor óvatosan húzzuk le a bőrt, s egy lapos fakanállal vagy fém kanállal nyúljunk be a hús alá és emeljük ki az alsó sókéregből úgy, hogy az alsó bőr a sókéregben maradjon. Nem nehéz, csak azért írtam le ennyire részletesen, hogy arra tényleg ügyelni kell, hogy a húst ne érje só.

Részben olasz származású vagyok. Imádok minden apró pillanatot a barátnőimmel, ahogy imádom a tengert, s mindent, ami megehető belőle. Sokszor kerül az asztalra a mai napig ez az étel, hiszen kiváló az íze, az állaga, nagyon egészséges, s leginkább felidézi a nyár semmihez nem hasonlítható ezernyi ízét. S én mindig érzem benne a tenger illatát, a nyár melegét, éppúgy, ahogy hallom a horvát fiúk vidám kacagását, s a tűz ropogását is az éjszaka közepén a betonkikötőben, s reménykedem. Reménykedem abban, hogy vár még ránk egy nyár valamikor, messze a horvát tengeren, a csillagos ég alatt, s vár a betonmóló is, ahonnan már látni lehet Olaszország fényeit.

Rozmaring&Csokoládé receptjei a NoSaltyn>>

Rozmaring&Csokoládé blogja itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 étkezési trend, amit sikkes lesz követni 2025-ben

Akárcsak a divatban, a gasztronómiában is évről-évre változnak a trendek. Bizonyos ételek és élelmiszercsoportok felkapottá válnak, új technikák terjednek el és messzi országok kulináriája kerül hozzánk közelebb: az előrejelzések szerint ez a 7 trend fogja meghatározni 2025-ben az étkezési szokásainkat!

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...