Már az elején kiemelném, hogy nem muffin, csak annak látszik! Nem minden hónapban szánom rá magam, hogy megvegyek egy drága külföldi gasztromagazint, de ez a példány tele volt számomra jó receptekkel és gyönyörű ételfotókkal. Az egyik fejezetet az olasz konyha édes remekeinek szentelték, és köztük volt egy fénykép egy lényegében muffinnak látszó sütivel. Egy kicsit morcos voltam, hogy nem elég, hogy ismét betesznek egy, már millió helyen publikált tiramisut, de még egy muffint is!!??
Jó, igaz, díszítik meg leöntik valami maszattal, de akkor is, jöhetne inkább valami eredetibb olasz dolci. Sértődésemben csak jóval – hetekkel – később olvastam el a teljes receptet a gyártási folyamattal együtt, és hát koppanás volt, mert erről az eljárásról még sose hallottam azelőtt. És tényleg igazán eredeti és merőben más - 2011 ősze óta (ekkor vettem a magazint) most először próbáltam ki, és egy különlegesen finom, könnyed, szaftos sütemény került ki a sütőmből.
Citromos-mandulás süti recept
A süti eredeti változata Szicíliából származik, ott viszont naranccsal készítik, ami nagyon finom és különleges, de úgy gondoltam, teszek egy próbát a citrommal is. Bevált. Ne ijedjünk meg attól, hogy a gyümölcs héját is a süteménybe kell darálni, még akkor se, ha megkóstoljuk a nyers krémet. Sütés után már egyáltalán nem lesz kesernyés íze, sőt, a vanília nagyon kellemesen ellágyítja a citromot. A szirupban eltett gyömbér ugyan elhagyható, de a citrom és a gyömbér klasszikus párosítás, így ha van otthon, érdemes kipróbálni.
Citromos-mandulás süti recept
Ha még ezt is meg szeretnénk koronázni, főzhetünk egy-két citrom levéből és ízlés szerint kb. három-négy evőkanál cukorból egy gyors szirupot, amit a kész sütikre önthetünk, sőt, még ezt megelőzően megszurkálhatjuk a meleg tésztát, hogy a sütemény belsejébe is jusson a szirupból. Ha vendégeknek készítjük, díszíthetjük enyhén pirított mandulapehellyel és vaníliafagyival, de kínálhatjuk tejszínhabbal is.