A citrom 3 trükkös képessége a savanyításon túl

Citromot megannyi ételben használunk, általában azért, hogy kellemesen friss, savas aromát kölcsönözzünk az adott fogásnak. Persze ezen kívül másra is képes a gyümölcs: nézzük, például mire!

Ha az élet citromot ad, készíts limonádét: bár az angol mondás magyarra fordítva talán gyengébb lábakon áll, logikailag ugyanúgy megállja a helyét. Persze a fanyar gyümölcsöt nem csak nyári frissítők készítésére használhatjuk, hanem oly’ sok minden másra is a salátaöntetektől kezdve egészen a desszertekig. A főzés során igénybe vehetjük a citrom savanyító képességeit, és más tulajdonságait is, amelyek alább kerülnek felsorolásra.

A citrom 3 trükkös képessége a savanyításon túl

A citrom élénk színt ad

Mivel erőteljesen savas kémhatású, a citrom képes „felébreszteni” egyes, erős színanyaggal rendelkező alapanyagok és ételek palettáját. Gondoljunk csak arra, amikor citromlevet teszünk az almára, hogy az ne barnuljon be: hasonló mechanizmus mentén dolgozik egyéb színekkel is a citrus.

Ha például egy céklakrémlevest élénkebb árnyalatúvá tennénk, csepegtessünk bele némi citromot.

A legtöbb olyan receptben bevethetjük, ahol cékla, lila répa, lilakáposzta, lilahagyma vagy bogyós gyümölcsök szerepelnek. Persze ne vigyük túlzásba a citrom használatát, nehogy túl savanykássá váljon az étel!

Céklalekvár

Imádjuk a céklakrémet, a céklachutney-t és az alábbi céklalekvárt is, de még jobban szeretjük pirítósra kenni őket. A lekvárt természetesen kecskesajttal tálaljuk, ami a cékla ...

Sűrítésre is alkalmas a citrom

Szintén savassága révén képes egyes mártásokat, szószokat vagy desszerteket besűríteni a citrom. Például a legegyszerűbb „puding” zsíros tejszínből és citromléből készül – ez a posset, amelyben a fehérjerészecskéket a citrus leve „rántja össze”, sűríti be.

Megfelelő mennyiségben a legtöbb tejtermékes mártást, krémlevest vagy ragut képes enyhén besűríteni a citrus, azonban vigyázzunk, ha túlzásba visszük, a fehérjék kicsapódnak és a végeredmény darabos, „túrós” lesz.

Húst és halat puhít a citrom

A marinálás vagy pácolás folyamata nagy részben támaszkodik a citrom (de bármilyen savas alapanyag) jelenlétére. Pácolás közben ugyanis a sav segít fellazítani a húsok és halak fehérjeszerkezetét, így a kisütött végeredmény omlósabb, szaftosabb és egyenletesebb ízű lesz.

Persze a mechanika nem egyenes arányban működik: nem lesz omlósabb egy hús, ha túl sok citromlevet adunk a marinádhoz, vagy ha napokig pácoljuk.

Mindig csak annyi savat használjunk, amennyit a recept előír és a pácolás idejét se nyújtsuk meg önkéntesen, hogy tökéletes végeredményhez jussunk.

Citromos-olívás tepsis csirke

Ez a csirkés recept egy igazán egyszerű és ízletes fogás évszakoktól függetlenül. A citrom és az olíva kombinációja igazán lédús, pikáns és frissítő egyveleget alkot. A ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Klassz konyhai tippek várnak itt is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...