Ujjas kesztyűre hasonlító csápos citrom termett egy magyar polgármesternél

Nem mindennapi kinézetű és fajtájú citrom termett a polgármesternél, aki büszkén meg is osztotta követőivel a különleges "jövevény" képét.

Letenye polgármestere bizarr, kesztyűre, sőt, ujjakra hasonlító citromterméssel büszkélkedhet - számolt be róla a Sokszínűvidék. Farkas Szilárd Nyíregyházán jutott hozzá a különleges, 'ujjas' vagy 'Buddha keze' nevezetű növényhez, mely egy évszázadok óta kultikusnak számító, ritka citromfajta. Hogy ehető-e? Igen, de főleg dekorációs célokra alkalmazzák.

Citromos karalábéleves

A karalábéleves egy igazi nyári fogás, amit én inkább „lazán" és frissen szeretek elkészíteni, így nálam sosem kerül bele fűszerpaprika, liszt vagy túl sok tejföl. Tudom, a ...

A gyümölcs kezdetben zöld, majd sárga lesz. Jellegzetes citromillata van, főleg a csápokat tömörítő fejrésznél. A növény szereti a párás, magasabb hőmérsékletű helyeket, üvegházban is jól érzi magát

– meséli Farkas Szilárd.

Hogy hogyan termesszük?

A szabadban tartott Buddha keze citromfát 2-3-szor öntözzük hetente, de ezt az időjárástól tegyük függővé, az a biztos. Fontos, hogy semmiképp se hagyjuk, hogy kiszáradjon a növény! A fényt is igényli, és szereti, ha földjére mulcsot szórunk, ez megtartja a talaj nedvességét.

A citromtermés 15-30 centiméteresre is nőhet a Buddha keze fajta esetében, héja nem annyira keserű, így a modern gasztronómia citromdzsemet, kandírozott édességet és likőrt is készít belőle.

Forrásunk volt.

Címlapfotó: Getty


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...