Szóval adott egy házi, kelt tésztás fahéjas tekercs, ami nálunk sem ismeretlen édesség a hétvégi asztalokon – az amerikaiak azonban nem álltak meg itt, ez nekik nem volt elég édes, nem volt elég csábítóan bűnös. „Öntsük le az egészet egy extra ragacsos, gejl, addiktív cukormázzal, hadd vonja be az összes csupasz csigát!" – gondolták, és meg is csinálták. Mi pedig most leutánoztuk őket, ha már január van, sötét és depi....és sajnos isteni lett. Plusz előnye, hogy vegán, tojás- és tejtermék nélküli fahéjas csigát alkottunk, hogy a mentesen étkezők is örüljenek kicsit.
Ennek a finomságnak a láttán biztosan összefut majd a nyál a szádban! A cukorbevonattal nyakon öntött fahéjas tekercs az amerikai péksüteménylánc, a Cinnabon védjegye. A népszerű specialitás mára összeolvadt a márka nevével, ahogyan az egy igazi franchise-nál történni szokott. Lássuk, hogyan készítettük mi, Próbáljátok ki mindenképp!
Hozzávalók:
Tészta
- 500 ml mandulatej (cukormentes)
- 100 g tejmentes margarin (sótlan, olvasztott)
- 50 g barna cukor
- 7 g élesztő
- 650 g finomliszt (kelt tészta süteményliszt)
- 2 csipet só
Töltelék
Öntet
- 200 g porcukor
- 15 ml mandulatej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés
Tészta
A felmelegített mandulatejet egy nagy edénybe öntjük, hozzáadjuk a margarint, a barna cukrot, végül az élesztőt, és 5 percig hagyjuk pihenni. Ezután jöhet hozzá a liszt és a só, hogy a tésztát egy fakanál segítségével vagy a kezünkkel könnyedén össze tudjuk gyúrni. Egy konyharuhával vagy folpackkal fedjük le, és tegyük félre pihentetni 1 órára valamilyen meleg helyre. Amikor a tészta szépen megkelt a melegben, szórjunk rá egy kis lisztet, és gyúrjuk át ismét, mielőtt még a sodródeszkára fektetjük. Ezután elkezdjük téglalapalakúra, kb. 1,5 centi vastagra nyújtani.
Töltelék
A kinyújtott tészta felszínét megkenjük puha margarinnal, megszórjuk a barna cukorral és a fahéjjal, majd elkezdjük egyenletesen feltekerni.
A feltekert roládot 2 centi vastag cikkekre vágjuk, a tekercseket pedig egy margarinnal kikent hőálló tálba helyezzük egymás mellé, és egy fél órát hagyjuk állni. A pihentetés után a 180°C-os előmelegített sütőbe helyezzük őket 30 percre. Ha szeretnénk, meglocsolhatjuk őket egy kis vaníliakivonattal, mielőtt a sütőbe rakjuk őket.
...és végül...az öntet!
Egy tálba beleöntjük a porcukrot, hozzáadjuk a mandulatejet és a vaníliakivonatot, és egy habverő segítségével összekeverjük. A tekercseket a sütőből kivéve még melegen, a mázzal meglocsolva tálaljuk.
Videó az elkészítéshez:
Jó étvágyat ehhez az édes csodához!
Recept és fotók: Kristyán Fanni
A cinnabon teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nem mindennapi szépség: