Ezeket a dolgokat mindig címkézd fel a konyhában

A címkézés pontot tesz a rendrakás végére, és a frusztrációnkat is csökkenti, ami a dolgok megkeresése közben egyre csak nő, hiszen ha a cuccainkat nem átlátszó tárolóedényben tartjuk, akkor feliratok nélkül nehezen találjuk meg, hogy mi hol van.

A címkézés gyakran kulcsfontosságú része a rendszerezésnek, hiszen így valóban karban tarthatjuk környezetünket: még a legtisztább hely sem marad sokáig jól szervezett, ha senki nem teszi vissza a dolgokat a helyükre.

Címkézz!

Maradék

Ha lejárati dátumot írunk a maradékra, akkor egyrészt elkerülhetjük a pazarlást, másrészt a gyomrunkat sem fogjuk elrontani romlott ételek fogyasztásával.

Így mindig tisztában lehetünk azzal, hogy mi az, amit meg kell ennünk, hogy ne kelljen kidobni, és az étrendünk is sokkal változatosabb lehet, mert nem maradnak rejtett finomságok a hűtőben. A maradékot legfeljebb pár napig lehet tárolni fagyasztás nélkül, ha el akarjuk kerülni az ételmérgezés kockázatát.

Fagyasztó

Mindannyiunknak vannak rejtélyes dobozai a fagyasztóban, amikből sajnos elég gyakran csak szemét lesz, mert addig foglalják helyet a fagyasztóban, amíg ki nem dobjuk őket. Címkézzük és dátumozzuk fel a mélyhűtött paradicsompürét és gulyáslevest, és sokkal valószínűbb, hogy ezentúl időben elfogyasztjuk majd a későbbre eltett ételeket.

Termékek, amiket más tárolókba töltünk

Helyet takarítunk meg, és jól is néz ki, ha a lisztet, a cukrot és más termékeket hasonló (vagy egyforma) üvegekbe, dobozokba töltjük. Ez a gyakorlat azonban nem sokat ér, ha nem tudunk különbséget tenni a palacsintakeverék és a hagyományos liszt között, amikor villásreggelit szeretnénk készíteni, de az sem jó, ha só helyett megcukrozzuk az ételt.

Csinos üvegcsék címkékkel

Hűtőszekrény

A fridzsider polcainak, tárolóinak és fiókjainak felcímkézésével mindenki pontosan tudni fogja, hová tegye vissza és hol találja meg a dolgokat. A címkékkel nemcsak a hűtőszekrény rendjét tarthatjuk fenn, hanem pénzt is megtakaríthatunk, amennyiben nem vesszük meg kétszer ugyanazt a terméket.

Tároló rekeszek

Akár átlátszóak, akár nem, címkézéssel csökkentjük a vizuális zajt, és egyszerűbben megtalálhatjuk, illetve helyükre tehetjük a holminkat. Címkézzünk fel minden tárolóedényt, a garázsban lévő túlméretezettektől kezdve egészen a cipősdoboz méretűekig.

Fiókok

Helyezzük a címkéket a fiók belsejében jól látható helyre, hogy mindig pontosan tisztában legyünk azzal, mi hova tartozik. Még a fiókokon belüli rendszerezőket is fel lehet (és gyakran érdemes is) címkézni – ez a konyhabútorokra különösen vonatkozik!

Kamra

Címkézzük fel az edényeket, hogy tudjuk, melyikben mi van. A polcokat se felejtsük el, hogy tudjuk, mit hová tegyünk. Érdemes például a zöldségkonzerveket egy polcon, a sütési kellékeket pedig egy másikon tárolni (és így tovább), ha van elég helyünk.

Rendszerezzünk a kamrában is!

Fűszerek

Akár fiókban, akár a kamrában vagy szekrényben tároljuk őket, hasznos felcímkézni a fűszereket, hogy ne nyúljunk mellé főzés közben, és ne égessük oda az ételt, amíg keresgéljük a megfelelő adalékanyagot. Ha mindent ellátunk feliratokkal, akkor akár csomagolásmentes boltban, ömlesztve is vásárolhatunk élelmiszereket, így csökkentve a háztartásunk szeméttermelését.

Forrásaink voltak.


Még több otthoni praktika:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...