Ezeket a dolgokat mindig címkézd fel a konyhában

A címkézés pontot tesz a rendrakás végére, és a frusztrációnkat is csökkenti, ami a dolgok megkeresése közben egyre csak nő, hiszen ha a cuccainkat nem átlátszó tárolóedényben tartjuk, akkor feliratok nélkül nehezen találjuk meg, hogy mi hol van.

A címkézés gyakran kulcsfontosságú része a rendszerezésnek, hiszen így valóban karban tarthatjuk környezetünket: még a legtisztább hely sem marad sokáig jól szervezett, ha senki nem teszi vissza a dolgokat a helyükre.

Címkézz!

Maradék

Ha lejárati dátumot írunk a maradékra, akkor egyrészt elkerülhetjük a pazarlást, másrészt a gyomrunkat sem fogjuk elrontani romlott ételek fogyasztásával.

Így mindig tisztában lehetünk azzal, hogy mi az, amit meg kell ennünk, hogy ne kelljen kidobni, és az étrendünk is sokkal változatosabb lehet, mert nem maradnak rejtett finomságok a hűtőben. A maradékot legfeljebb pár napig lehet tárolni fagyasztás nélkül, ha el akarjuk kerülni az ételmérgezés kockázatát.

Fagyasztó

Mindannyiunknak vannak rejtélyes dobozai a fagyasztóban, amikből sajnos elég gyakran csak szemét lesz, mert addig foglalják helyet a fagyasztóban, amíg ki nem dobjuk őket. Címkézzük és dátumozzuk fel a mélyhűtött paradicsompürét és gulyáslevest, és sokkal valószínűbb, hogy ezentúl időben elfogyasztjuk majd a későbbre eltett ételeket.

Termékek, amiket más tárolókba töltünk

Helyet takarítunk meg, és jól is néz ki, ha a lisztet, a cukrot és más termékeket hasonló (vagy egyforma) üvegekbe, dobozokba töltjük. Ez a gyakorlat azonban nem sokat ér, ha nem tudunk különbséget tenni a palacsintakeverék és a hagyományos liszt között, amikor villásreggelit szeretnénk készíteni, de az sem jó, ha só helyett megcukrozzuk az ételt.

Csinos üvegcsék címkékkel

Hűtőszekrény

A fridzsider polcainak, tárolóinak és fiókjainak felcímkézésével mindenki pontosan tudni fogja, hová tegye vissza és hol találja meg a dolgokat. A címkékkel nemcsak a hűtőszekrény rendjét tarthatjuk fenn, hanem pénzt is megtakaríthatunk, amennyiben nem vesszük meg kétszer ugyanazt a terméket.

Tároló rekeszek

Akár átlátszóak, akár nem, címkézéssel csökkentjük a vizuális zajt, és egyszerűbben megtalálhatjuk, illetve helyükre tehetjük a holminkat. Címkézzünk fel minden tárolóedényt, a garázsban lévő túlméretezettektől kezdve egészen a cipősdoboz méretűekig.

Fiókok

Helyezzük a címkéket a fiók belsejében jól látható helyre, hogy mindig pontosan tisztában legyünk azzal, mi hova tartozik. Még a fiókokon belüli rendszerezőket is fel lehet (és gyakran érdemes is) címkézni – ez a konyhabútorokra különösen vonatkozik!

Kamra

Címkézzük fel az edényeket, hogy tudjuk, melyikben mi van. A polcokat se felejtsük el, hogy tudjuk, mit hová tegyünk. Érdemes például a zöldségkonzerveket egy polcon, a sütési kellékeket pedig egy másikon tárolni (és így tovább), ha van elég helyünk.

Rendszerezzünk a kamrában is!

Fűszerek

Akár fiókban, akár a kamrában vagy szekrényben tároljuk őket, hasznos felcímkézni a fűszereket, hogy ne nyúljunk mellé főzés közben, és ne égessük oda az ételt, amíg keresgéljük a megfelelő adalékanyagot. Ha mindent ellátunk feliratokkal, akkor akár csomagolásmentes boltban, ömlesztve is vásárolhatunk élelmiszereket, így csökkentve a háztartásunk szeméttermelését.

Forrásaink voltak.


Még több otthoni praktika:

Címlapról ajánljuk

További cikkek