A mai felnőttek/fiatal felnőttek gyerekkorából nem hiányozhatott a cikória - még akkor sem, ha legtöbben nem tudták, mi az. De ha azt mondjuk, macikávé, már ismerősebb a dolog, igaz? Na szóval, ez a tipikus, igen megosztó ovis itóka is cikóriából, azaz endíviából készült...jó, mi?
A cikória sokféleképpen hasznosítható növény: vastagabb gyökeréből pótkávé készül, ami természetesen koffeinmentes.Levelei felhasználásával változatosabbá tehetjük ételeinket, hiszen készíthetünk belőle salátákat, süthetjük csőben, vagy egyszerűen dinsztelhetjük, de kiváló rakott ételekhez is. Sokan azonban nehezen barátkoznak meg vele kesernyés íze miatt. Ma már viszonylag könnyen beszerezhető a cikória, áruházak salátapultjain, zöldségesnél tudjuk megvásárolni. Kávévariációja még sütibe is mehet!
Receptajánló endíviával:
Főleg Franciaországban és Belgiumban kedvelt növény, úgyis emlegetik, mint a legbelgább zöldség, vagy hívják belga endíviának is.
Mitől olyan jó nekünk?
- gyökere gazdag a vízben oldódó rostok közé tartozó inulinban, ami kedvező lehet a probiotikus bélflórára
- segíti az emésztést
- tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, emészthető rostokat
- meszet és foszfort tartalmaz, karotin- (A-vitamin-) tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál
- jelentős jódforrás
- kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt az olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktózintolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztaminérzékenység (ígyazok is bátran kávézhatnak, akik egyébként nem ihatnának kávét hisztaminintoleranciájuk miatt)
A cikóra az 1600-as évektől ismert és széles körben használt gyógynövény, kezdetben máj- és epepanaszok kezelésére, húgyúti fertőzések tüneteire használták, sőt: élelmezési tulajdonságait is kihasználták, ugyanis a növény rügyeit savanyúságként, virágát és levelét salátaként fogyasztották. A porított, majd pörkölt gyökerét pedig pótkávéként használták fel.Manapság újra reneszánszát éli, főként az egészségesen, tudatosan táplálkozók körében.
Ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Tartós alapanyagok: 8 tipp a legjobb ÉDESBURGONYÁS ételekhez
Az édesburgonya olyan gumós zöldség, ami, bár nem olcsó, de tápanyagdús, jól variálható, nagyon finom, és sokáig eláll! Most ő is jól jöhet sokunk konyhájában.
Országh KittiÍgy használd a harsogóan tavaszi ÚJHAGYMÁT – élettani hatást és...
Ki ne szeretné a csomókba csomagolt, harsogóan friss újhagymát a zsíros kenyérre vagy akár egy ázsiai tésztás leves tetejére dobálva? Vagy magában harapva...
Brecz Judit20 dolog, amit a csodás GYÖMBÉRRŐL tudnod kell – karácsonyi...
Mennyei illatú sütifűszer? Csodaszer megfázásra? A történelem alakítója? Lefogadjuk, hogy ezt a 20 tényt még nem tudtad a gyömbérről!
Szikszai AnnaSe nem saláta, se nem káposzta, mégis imádjuk: ez a...
Az ázsiai konyha egyik legszuperebb kiegészítője szinte fogyaszt, tele van értékes tápanyaggal, és sokféle ételt feldob.
Nosalty