CIKÓRIA, amiről nem is tudtad, hogy ismered: de mitől egészséges a macikávé alapanyaga?

A cikória (vagy más néven endívia) egy régi-új ismerős: sokunknak oviból van meg, de ha van egy kis eszünk, felnőttként már frissen, csodás fogásokban, salátákban használjuk!

A mai felnőttek/fiatal felnőttek gyerekkorából nem hiányozhatott a cikória - még akkor sem, ha legtöbben nem tudták, mi az. De ha azt mondjuk, macikávé, már ismerősebb a dolog, igaz? Na szóval, ez a tipikus, igen megosztó ovis itóka is cikóriából, azaz endíviából készült...jó, mi?

Cikória, vagy más néven endívia

A cikória sokféleképpen hasznosítható növény: vastagabb gyökeréből pótkávé készül, ami természetesen koffeinmentes.Levelei felhasználásával változatosabbá tehetjük ételeinket, hiszen készíthetünk belőle salátákat, süthetjük csőben, vagy egyszerűen dinsztelhetjük, de kiváló rakott ételekhez is. Sokan azonban nehezen barátkoznak meg vele kesernyés íze miatt. Ma már viszonylag könnyen beszerezhető a cikória, áruházak salátapultjain, zöldségesnél tudjuk megvásárolni. Kávévariációja még sütibe is mehet!

Receptajánló endíviával:

Főleg Franciaországban és Belgiumban kedvelt növény, úgyis emlegetik, mint a legbelgább zöldség, vagy hívják belga endíviának is.

Sokan az Amélie csodálatos élete c. francia filmből emlékszünk rá - Lucien, a zöldséges fiú nagy szeretettel tekintett rájuk

Mitől olyan jó nekünk?

  • gyökere gazdag a vízben oldódó rostok közé tartozó inulinban, ami kedvező lehet a probiotikus bélflórára
  • segíti az emésztést
  • tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, emészthető rostokat
  • meszet és foszfort tartalmaz, karotin- (A-vitamin-) tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál
  • jelentős jódforrás
  • kedvező táplálkozás-élettani tulajdonságai miatt az olyan gyakori ételérzékenységekben is fogyasztható, mint a laktózintolerancia, fruktóz malabszorpció, hisztaminérzékenység (ígyazok is bátran kávézhatnak, akik egyébként nem ihatnának kávét hisztaminintoleranciájuk miatt)

A cikóra az 1600-as évektől ismert és széles körben használt gyógynövény, kezdetben máj- és epepanaszok kezelésére, húgyúti fertőzések tüneteire használták, sőt: élelmezési tulajdonságait is kihasználták, ugyanis a növény rügyeit savanyúságként, virágát és levelét salátaként fogyasztották. A porított, majd pörkölt gyökerét pedig pótkávéként használták fel.Manapság újra reneszánszát éli, főként az egészségesen, tudatosan táplálkozók körében.

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Ananászos cikória-saláta

Az ananászos mascarponekrémet készítve, megmaradt még egy adag konzerv ananász, amelyet ehhez a salátához használtam fel. Konzerv helyett használhatunk kb. ¼ friss ananászt. A dresszinget ...

Ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...