Felfedjük az aranybarna, ropogós és szuperfahéjas churros titkait

Az olajban sütött, édes tészták rengeteg különböző formát öltenek a világon: amerre csak járunk, újabb és újabb nyalánkságokba botolhatunk. Spanyolországban például a churrosba, amelynek fahéjas, ropogós kígyóit akár otthon is játszi könnyedséggel elkészíthetjük, ha épp nem ülnénk repülőre értük.

Aki megjárta már a napfényes Spanyolországot, egészen biztosan találkozott a churrossal, ezzel az olajban aranybarnára sütött, fahéjba forgatott, és gazdag csokoládészósszal kínált nyalánksággal. Szerencsére azok sem maradnak majd ki az élvezetből, akiknek még nem volt alkalmuk az anyaországban megkóstolni az édességet, ugyanis otthoni körülmények közt sem borzasztóan bonyolult a churros sütése. Csupán néhány apró dolgot kell fejben tartanunk, ha elszánjuk magunkat a recept életre hívása mellett – vegyük hát sorra őket.

A churros receptjéért kattints a képre!

A tészta égetése

A churros alapját egy égetett tészta adja, ami elsőre talán sokakat visszariaszthat, ugyanis a leírása bonyolultnak hat. Legalábbis bonyolultabbnak, mint egy kelt tészta elkészítése. Pedig abszolút nem emberpróbáló dolog az égetett tészta, főleg, ha van hozzá néhány ügyes tippünk.

A vajat, cukrot és vizet közepes lángon melegítsük, hogy minden szépen elolvadjon. A lisztet egyszerre öntsük hozzá, majd azonnal kezdjük is el kavargatni a masszát, nehogy megégjen.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a tészta elkészüléséről, figyeljük a következő jeleket: amikor a tészta láthatóan elválik az edény falától, és egy gombócban összeáll, akkor elkészült. Szintén fontos, hogy már sehol ne lássunk benne száraz lisztcsíkokat.

Türelmesen a tojásokkal

A tésztaalapunkat érdemes kicsit hűteni a tojások hozzáadása előtt, nehogy túl forró legyen. 1-2 perc elteltével már bátran hozzákezdhetünk a további keveréshez. A kulcs a fokozatosság: egyenként kell beleütni a tojásokat az edénybe, majd kézi mixerrel alaposan elkeverni.

A churros receptjéért kattints a képre!

Ez azért fontos, mert a tészta egyszerre csak egy tojást „tud felvenni”, ha egyszerre adnánk hozzá az összeset, szétesne. Minden tojás hozzáadása után láthatjuk, ahogyan változik a massza: a végeredményt pedig úgy ellenőrizhetjük, ha egy keveset a két ujjunk közé csippentünk.

Amikor széthúzzuk az ujjainkat, a tésztának egy szálat kell alkotnia, mielőtt szétszakad, innen tudhatjuk, hogy elkészült.

Néhány trükk a sütéshez

A kész tésztát egy habzsákból kell a forró olajba nyomnunk, így kapjuk meg a churrosok jellegzetes formáját. Használjunk csillagcsöves fejet, hogy kis barázdák legyenek a fánkok felületén (ettől ropogósabb lesz).

Segítségünkre jöhet az olajba nyomás során egy olló: ezzel elvághatjuk a tésztát, hogy nagyjából azonos méretű churrosokat kapjunk. Így egyszerre fognak elkészülni, nem lesznek égett vagy nyers delikvensek. A kisült, kihalászott fánkokat érdemes gyorsan lecsöpögtetni papírtörlőn, utána azonban mehetnek azonnal, még melegen a fahéjas cukorba: így jobban rájuk ragad az édes-fűszeres bunda.

Készítsünk klasszikus churrost!

Hozzávalók:

240 ml víz, 125 g finomliszt, 55 g vaj, 1 ek nádcukor, 1 teáskanál vaníliaaroma, 4 db tojás, 100 g cukor, 2 ek fahéj, 10 dl napraforgó olaj, 90 g étcsokoládé, 150 ml habtejszín

A vizet, a vajat, a nádcukrot és a vaníliaaromát egy kis lábosban elkezdjük főzni. Amikor elolvadt a vaj és a cukor, hozzáadjuk a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg a massza össze nem áll, majd egy gombócként el nem válik az edény falától.

Ekkor a tésztát egy tálba tesszük, pár percig hagyjuk hűlni, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, miközben egy kézi mixerrel folyamatosan keverjük. Miután egy tojást már teljesen felvett a tészta, jöhet a következő, és így tovább. A végén egy ragacsos, de nem folyós masszát kell kapnunk.

A churros receptjéért kattints a képre!

A tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. Az olajat nagyjából 180 fokra melegítjük, majd csíkokat nyomunk belőle a forró olajba. Miután aranybarnára sültek, kihalásszuk, majd lecsepegtetjük őket. Még melegen fahéjas cukorba forgatjuk a churrost.

A csokoládészószhoz a tejszínt felmelegítjük, majd a felkockázott csokoládéra öntjük, és lefedve hagyjuk állni nagyjából 2-3 percet. Ekkor elkeverjük, amíg teljesen sima szószt nem kapunk. Amennyiben túl sűrű, hígítsuk további meleg tejszínnel.

A churros teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ezeket az édességeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...