Vannak azok az őrült ötletek és megérzések, amelyeket egészen egyszerűen csak követnünk kell. Én is így tettem, amikor megalkottam chilis-csokis cseresznyepitém receptjét: a három hozzávaló egyszerűen csak megejelent egy szép nyári napon a fejemben, és már nem tudtam kizavarni őket onnan. Egy krémes, gazdagon csokoládés krémet láttam lelki szemeim előtt, ragyogóan bordó cseresznyéket, valamint a chili háttérben bújkáló tüzességét. Bár jobban belegondolva ez utóbbit nem láttam, inkább éreztem...lelki ízlelőbimbóimon kacérkodtak. Kénytelen voltam hát életre hívni az elképzelést, hogy rendesen is megízlelhessem, miként mutatnak ezek az édes, tüzes, kesernyés ízek egy falatban. Elöljáróban annyit elmondhatok...elég ütősen.
Chiliben úszó cseresznyék
Két szinten is bele akartam komponálni a chili tüzességét a süteménybe: szerettem volna, hogy érezhető legyen mind a cseresznyés részben, mind a csokoládékrémben. Az elsőhöz ezért bevetettem a hűtőben érlelés lassú módszerét.
A cseresznyék, chilik némi cukorral töltöttek el egy éjszakát a hűtőben, amelynek hatására levet eresztettek, ebben pedig jobban megismerték egymást, átadták aromáikat a másiknak.
Tejszínben úszó chilik
De nem értem be egyszerűen ennyivel – a csokoládékrém ízesítésével újabb tüzes vonalat fűztem a pitébe. Ez a két alapanyag amúgy is kiválóan párosul, ha kóstoltunk már bármilyen chilis csokoládét, tudhatjuk ezt jól.
Mivel a csokoládés töltelék csupán két hozzávalóból (tejszínből és csokoládéból) áll, ezért ezek egyikét kellett összeboronálnom a chilivel. A tejszín alkalmasabb ilyen szempontból: ha összefőzzük, majd állni hagyjuk őket, a zsíros tejtermék felvesz valamennyit a kellemes tüzességből.
Csak két dologra kell nagyon odafigyelnünk, amikor a krémet készítjük: hogy a csokoládéra öntött tejszín elég forró legyen ahhoz, hogy megolvassza azt. Ezután pedig tartózkodjunk a túlzott keveréstől – ennek hatására kicsapódhat a zsiradék és széteshet a krém.
Készítsünk chilis-csokis cseresznyepitét!
Hozzávalók: 500 g cseresznye, 3 db chili (a cseresznyéhez), 150 g cukor, 350 g keksz (kakaós), 150 g vaj (olvasztott), 300 ml habtejszín, 2 db chili (a csokoládés krémhez), 350 g étcsokoládé
A cseresznyét és chilit megmossuk, a gyümölcsöt késsel félbevágjuk, a magját eltávolítjuk. A chilit nagyobb darabokra vágjuk. Az egészet egy tálba tesszük a cukorral, alaposan átmasszírozzuk, majd fóliával lefedjük és a hűtőbe tesszük legalább 12 órára. Minél tovább áll, annál csípősebb lesz.
A kekszes alaphoz a kekszet porrá zúzzuk egy késes aprítóban, majd elkeverjük az olvasztott vajjal. Kivajazunk egy 20 centi átmérőjű piteformát (legyen kivehető alja), majd belenyomkodjuk a kekszes morzsát. Egy pohár segítségével kialakítjuk a pite alját, ha pedig kész, a megtöltésig fagyasztóba tesszük.
A csokoládés krémhez a chiliket megmossuk, majd egy kis lábosba tesszük a tejszínnel. Alacsony lángon felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Hagyjuk állni 10 percig, majd újra felforraljuk.
A tűzforró tejszínt a csokoládéra öntjük (használjunk szűrőt, hogy a chilimagok ne essenek bele a krémbe), majd állni hagyjuk 1-2 percig, míg a csokoládé el nem olvad. Ekkor egy habverővel elkeverjük, de csak addig, míg fényes, selymes krémet nem kapunk. Ne verjük ennél tovább a krémet, mert akkor szétválik.
Kivesszük a fagyasztóból a kekszes alapot, majd körkörösen elrendezzük az alján a cseresznyéket egy rétegben. Ráöntjük a csokikrémet, elegyengetjük a tetejét és a pitét hűtőbe tesszük dermedni 1-2 órára.
Tálalás előtt díszíthetjük cseresznyékkel, chilikkel, kakaóporral és csokoládédarabokkal. Érdemes meleg vízbe mártott, majd letörölt késsel szeletelni, hogy szép, sima vágásokat ejthessünk a pitén.
A chilis-csokis cseresznyepite teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyárias, boldogságot okozó sütemény: