40 százalékkal csökkenti a szívroham esélyét egy fűszer

Szinte minden magyar konyhában (is) megtalálható az a fűszer, amiről most megállapították a kutatók, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát.

Egy Olaszországban végzett kutatás több mint 20 ezer ember étkezési szokásait és halálozási kockázatát hasonlították össze. A résztvevők között akadtak olyanok is, akik rendszeresen chilit fogyasztottak, míg mások egyáltalán nem – írja a CNN cikke. Mint kiderült, a csípős ételek iránti rajongásuk az egészségükre is nagy hatással volt!

40 százalékkal csökkenti a szívroham esélyét a chili

Nemcsak a szívroham esélyét csökkenti a chili

A kutatók 8 éven keresztül követték figyelemmel a résztvevők egészségi állapotát és étkezési szokásait. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy a szívinfarktus kockázata 40 százalékkal alacsonyabb volt azok között, akik hetente minimum négyszer chilipaprikát fogyasztottak.

Sőt, ezenfelül még a stroke kockázata is a felére csökkent.

A tanulmányt végző kutatókat továbbá az is meglepte, hogy az emberek étkezési szokásai nem befolyásolták az eredményeket. Tehát akadt olyan résztvevő, aki egészségtudatosan étkezett, és volt olyan is, aki egyáltalán nem.

A chilipaprika jótékony tulajdonsága mindegyikükre hatott

– idézi a lap Marialaura Bonaccio-t, a tanulmány vezető szerzőjét és a Neuromed epidemiológusát.

A kutatócsapat a következőkben a chili egészségre gyakorolt biokémiai mechanizmusait tervezi megvizsgálni. Más tudósok ugyanakkor hozzátették, hogy a kutatásban résztvevők valószínűleg eleve egészségesebben élnek, de legalábbis több fűszert és friss zöldséget fogyasztanak, mint az átlag. Tehát a chili szerepe szerintük inkább közvetett, és főleg abban segít, hogy más egészséges ételeket tesz finomabbá.

Forrásaink voltak.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

További cikkek