A chilis bab sokak számára kizárólagosan húsos étel, amit nehéz lenne elképzelni bármilyen mentes vagy vegetáriánus verzióban. Persze itt is, mint oly sok más étel esetében, az igazság a következő: akik nem ismerik el a húsmentes chilit, valószínűleg még nem ettek egy olyan ütős verziót, ami tényleg értékelhető lett volna. Legalábbis eddig! Pikács Árpi séf szerencsére őszi nosaltys látogatása során gondoskodott arról, hogy megalkosson egy olyan chili sin carnét, vagyis húsmentes chilis babot, ami még a legnagyobb húsimádókat is meggyőzi majd. Nézzük, mit főzött ki Árpi!
Olvasd el Árpi séftippjeit a tökéletes sütőtökös chilis babhoz:
- A chili alapfűszereit használjuk fel a sütőtök sütéséhez is, így duplán beledolgozhatjuk a fogásba az ízeket.
- Főzzük kellő ideig a fűszeres-paradicsomos alapot, hogy elpárologjon belőle a víz nagy része, és kellemesen sűrűvé váljon.
Mivel húsmentesen készül, a chilibe tegyünk több babot a fehérjetartalom növelése érdekében. Ezen kívül a sütőtök jelenléte is fontos: extra rostot ad a fogáshoz.
- Némi étcsokoládé vagy cukrozatlan kakaópor elmélyíti a szósz aromáját.
- A sütőtökös chilihez kiválóan illik a friss koriander, a lime és a tejföl. Ezeket ne hagyjuk le róla tálaláskor!
Nézd meg videón is, hogyan készíti Árpi a chilit:
PLUSZ TIPP: a chilis babhoz és házi nachoshoz készítsünk savanyított jalapeno paprikát. Ez jóval ízesebb lesz, mint a boltban vehető savanyúság, és kellemesen kiegészíti majd csípős-pikáns ízével az ételünket!
Ugye nem is olyan bonyolult?
Ha te is belefognál, a sütőtökös chili sin carne receptjét itt találod!
Kövesd figyelemmel Árpi munkásságát, mert még többször visszatér majd a Nosalty stúdiójába, további fantasztikus receptekkel és furfangos trükkökkel a tarsolyában. Csípd el új videóját a YouTube-on, egyéb izgalmas és hasznos gasztrotartalmakért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen valamint a TikTokon!
Árpi korábbi receptjeiért és profi tippjeiért kattints ide: