Nagy a baj, hiány lehet a legnépszerűbb chiliszószból

A csípős ázsiai szószok kedvelői nem fognak örülni annak, hogy az egyik leghíresebb chiliszósz gyártója felfüggesztette terméke előállítását.

Hiány lehet idén az amerikai Huy Fong Foods Inc. által gyártott Sriracha-szószból, ráadásul az egész világon, az időjárás ugyanis nem kedvezett idén a chilipaprika-termelésnek – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A világhírű kakasos szósz (Fotó: Scott Olson/Getty Images)

A probléma első sorban a Sriracha Hot Chili Sauce, a Chili Garlic és a Sambal Oelek szószok gyártását érinti, a cég ugyanis nem tudott megfelelő minőségű chilit vásárolni. A Bloomberg cikke szerint a chilikedvelők már el is kezdték felvásárolni a megmaradt készleteket, hogy átvészelhessék a Sriracha-szósz nélküli időszakot.

A chiliválság oka, hogy az Egyesült Államok nyugati részén fekvő termőterületek a szélsőséges időjárási viszonyok miatt egyszerűen kiszáradtak. A szószokat gyártó cég már áprilisban figyelmeztette a partnereket a hiány miatt, szeptemberig pedig már nem is tudnak megrendeléseket felvenni a paprikahiány miatt.

A hvg.hu cikke szerint a szélsőséges időjárás, az ellátási láncok akadozása és az orosz-ukrán háború egyaránt nehézségeket okoznak az élelmiszer-termelésben, ráadásul a chiliszósz csak egy azon az egyre bővülő listán, amely a hiánycikkeket veszi sorra például a csirke, a szalámi és a popcorn mellett.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...