A chiamag, más néven aztékzsályamag, kiváló rostforrás, ami hozzájárul a vércukorszint egyensúlyban tartásához és az emésztés szabályozásához. A chiamag olyan értékes tápanyagokat tartalmaz, mint az ómega-3 zsírsavak, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, valamint az idegrendszer megfelelő működését. Emellett kalcium-, foszfor- és mangántartalma révén a csontok erősítésében is szerepet játszhat.

Emésztési problémákhoz vezethet
Bár a chiamag rendkívül tápláló, túlzott fogyasztása kellemetlen emésztési problémákhoz vezethet, például puffadáshoz, székrekedéshez vagy hasmenéshez, különösen, ha nem viszünk be mellé megfelelő mennyiségű folyadékot.
Az emésztőrendszeri betegségekkel, például Crohn-betegséggel vagy fekélyes vastagbélgyulladással küzdőknek érdemes óvatosnak lenniük vele, mivel a magas rosttartalom ronthatja állapotukat.
Nyelési nehézséget is okozhat
A chiamag folyadékkal érintkezve megduzzad, így nyelési nehézségek esetén fokozott körültekintést igényel. Annak érdekében, hogy elkerüljük a fulladásveszélyt, célszerű fogyasztás előtt legalább 5-10 percig áztatni.
Ezen kívül bizonyos gyógyszerek hatóanyagát is befolyásolja, például a vérnyomás- és vércukorszint-csökkentő készítményekét. Tehát azok számára, akik ilyen pirulákat szednek, érdemes konzultálni az orvosukkal, mielőtt halom számra ennék a chiamagot.
Még több egészséggel kapcsolatos érdekesség itt:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!