Egyes fogyasztókra veszélyes lehet a chiamag

Picike fekete mag, amely az egészségtudatos fogyasztók körében elég népszerű, és főleg puding készül belőle. Ez bizony a chiamag. Na de úgy tűnik, ő sem veszélytelen.

A chiamag pár éve igencsak gyors és nagy ívű karriert futott be az egészségesen táplálkozók körében. A spanyol zsázsa néven is ismert növény mexikói eredetű. Az aztékok és maják a chia fekete vagy fehér magját gabonaként fogyasztották.

A szezámmagra allergiás személyeknél a chiamag könnyen kiválthat keresztallergiát

Miért jó?

  • fehérjetartalma 20% körüli, ami nagyon magasnak számít
  • 100 gramm chiamag 36-37 gramm rostot tartalmaz
  • a chia szénhidráttartalmának nagy része rost, nem emeli a vércukorszintet, nem igényel inzulint
  • a mag 10-12-szer nagyobb mennyiségű folyadékot képes magába szívni
  • több Ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a lazac (igaz, a szervezet nem képes ugyanolyan mértékben hasznosítani, mint a tengeri halakban levőt)
  • gluténmentes
  • ásványi anyagok közül a kalcium-, foszfor-, magnézium-, mangán-, cink- és vastartalma is igen magas
  • magas az antioxidánstartalma

Na de akkor miért lehet veszélyes?

Azon kívül, hogy nagy mennyiségben fogyasztva puffaszt, és fokozza a gázképződést, hiszen tényleg igen magas a rosttartalma, még egy baj lehet vele:

allergiás reakciókat válthat ki, különösen azoknál, akik mustárra, szezámmagra, oregánóra allergiásak.

A közelmúltban publikált tanulmányra hivatkozva a Házipatika cikke ezt írja:

a chiamaggal szemben azonnali túlérzékenységet mutató 7 páciens közül 6-an a szezámmagra is hasonlóan reagáltak. Ez arra utal, hogy a szezámmagra allergiás személyeknél a chiamag könnyen kiválthat keresztallergiát, vagyis a szervezet nem képes különbséget tenni két különböző, ám némileg hasonló allergizáló fehérje között, ezért mindkettő kiváltja az immunválaszt.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek