A chiamag pár éve igencsak gyors és nagy ívű karriert futott be az egészségesen táplálkozók körében. A spanyol zsázsa néven is ismert növény mexikói eredetű. Az aztékok és maják a chia fekete vagy fehér magját gabonaként fogyasztották.
Miért jó?
- fehérjetartalma 20% körüli, ami nagyon magasnak számít
- 100 gramm chiamag 36-37 gramm rostot tartalmaz
- a chia szénhidráttartalmának nagy része rost, nem emeli a vércukorszintet, nem igényel inzulint
- a mag 10-12-szer nagyobb mennyiségű folyadékot képes magába szívni
- több Ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a lazac (igaz, a szervezet nem képes ugyanolyan mértékben hasznosítani, mint a tengeri halakban levőt)
- gluténmentes
- ásványi anyagok közül a kalcium-, foszfor-, magnézium-, mangán-, cink- és vastartalma is igen magas
- magas az antioxidánstartalma
Na de akkor miért lehet veszélyes?
Azon kívül, hogy nagy mennyiségben fogyasztva puffaszt, és fokozza a gázképződést, hiszen tényleg igen magas a rosttartalma, még egy baj lehet vele:
allergiás reakciókat válthat ki, különösen azoknál, akik mustárra, szezámmagra, oregánóra allergiásak.
A közelmúltban publikált tanulmányra hivatkozva a Házipatika cikke ezt írja:
a chiamaggal szemben azonnali túlérzékenységet mutató 7 páciens közül 6-an a szezámmagra is hasonlóan reagáltak. Ez arra utal, hogy a szezámmagra allergiás személyeknél a chiamag könnyen kiválthat keresztallergiát, vagyis a szervezet nem képes különbséget tenni két különböző, ám némileg hasonló allergizáló fehérje között, ezért mindkettő kiváltja az immunválaszt.
Még több növény itt: