Egyes fogyasztókra veszélyes lehet a chiamag

Picike fekete mag, amely az egészségtudatos fogyasztók körében elég népszerű, és főleg puding készül belőle. Ez bizony a chiamag. Na de úgy tűnik, ő sem veszélytelen.

A chiamag pár éve igencsak gyors és nagy ívű karriert futott be az egészségesen táplálkozók körében. A spanyol zsázsa néven is ismert növény mexikói eredetű. Az aztékok és maják a chia fekete vagy fehér magját gabonaként fogyasztották.

A szezámmagra allergiás személyeknél a chiamag könnyen kiválthat keresztallergiát

Miért jó?

  • fehérjetartalma 20% körüli, ami nagyon magasnak számít
  • 100 gramm chiamag 36-37 gramm rostot tartalmaz
  • a chia szénhidráttartalmának nagy része rost, nem emeli a vércukorszintet, nem igényel inzulint
  • a mag 10-12-szer nagyobb mennyiségű folyadékot képes magába szívni
  • több Ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a lazac (igaz, a szervezet nem képes ugyanolyan mértékben hasznosítani, mint a tengeri halakban levőt)
  • gluténmentes
  • ásványi anyagok közül a kalcium-, foszfor-, magnézium-, mangán-, cink- és vastartalma is igen magas
  • magas az antioxidánstartalma

Na de akkor miért lehet veszélyes?

Azon kívül, hogy nagy mennyiségben fogyasztva puffaszt, és fokozza a gázképződést, hiszen tényleg igen magas a rosttartalma, még egy baj lehet vele:

allergiás reakciókat válthat ki, különösen azoknál, akik mustárra, szezámmagra, oregánóra allergiásak.

A közelmúltban publikált tanulmányra hivatkozva a Házipatika cikke ezt írja:

a chiamaggal szemben azonnali túlérzékenységet mutató 7 páciens közül 6-an a szezámmagra is hasonlóan reagáltak. Ez arra utal, hogy a szezámmagra allergiás személyeknél a chiamag könnyen kiválthat keresztallergiát, vagyis a szervezet nem képes különbséget tenni két különböző, ám némileg hasonló allergizáló fehérje között, ezért mindkettő kiváltja az immunválaszt.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...