A chai – ami egyébként a hindi kifejezés a tea szóra, de a leggyakrabban nálunk csak chai teaként utalnak rá – az utóbbi években lett igazán népszerű: mind a kávézókban, mind a teázókban felkapták ezt a fűszerkeveréket. Ebben különböző aromatikus gyógynövények találhatóak, úgy mint a fahéj, a kardamom, a gyömbér vagy éppen a szegfűszeg. Az alapját a tealevelek adják, hagyományos fekete, zöld, oolong vagy fehér teákból készül, de ma már yerba matéval is kísérleteznek, illetve kávéval, chai latteként is igen népszerű.
Szívegészség
A chai teában található fahéj csökkentheti a vérnyomást, az összkoleszterin-, a triglicerid- és az LDL-koleszterinszintet (avagy a „rossz” koleszterinszintet) a szervezetben. De a készítéséhez használt fekete tealevelek szintén jótékony hatással vannak a vér koleszterinszintjének csökkentésére. Napi 4-5 csésze fekete tea elfogyasztása enyhén alacsony vérnyomással és a szívproblémák alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható.
Jobb emésztés
A chai tea émelygéscsillapító hatással lehet szervezetünkre – különösen a várandós hölgyeknél – a benne lévő gyömbér miatt. Emellett a benne található kardamom, fahéj és szegfűszeg is rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal, így megelőzhetik az emésztési problémákat.
Még több egészségről: